El Gremi de Vinyataires lliures és la primera associació de viticultors independents i artesans de Catalunya. Es tracta d'un col·lectiu format per una setantena de cellers catalans que pretén donar veu a tots els petits productors de vi que treballen fora de la indústria. Un projecte ambiciós i amb uns objectius molt clars que arriba en peu de guerra per canviar l'escenari vitivinícola del país.

Artesans independents

Els Vinyataires Lliures són petits productors de vi que han decidit unir-se per sumar forces en un sector en el qual no se senten representats. Gairebé 70 cellers d'arreu de Catalunya que representen un 10 % del total de cellers del país s'han agremiat per assolir una sèrie d'objectius vinculats al prestigi i el desenvolupament de la seva activitat.

Demanen a l'administració poder etiquetar les ampolles de vi amb els topònims dels municipis on s'elabora el mateix vi, una acció tan senzilla com lògica que, paradoxalment, la llei i el funcionament de les Denominacions d'Origen no permet. La llei alimentària obliga els elaboradors a posar el topònim del municipi (Pacs del Penedès, Torroja del Priorat...), però la normativa de les DO no permet fer servir topònims que coincideixin amb els noms de la mateixa DO (Penedès, Priorat...). Per tant, els elaboradors denuncien que no poden etiquetar amb normalitat i sota una mateixa norma única que els permeti fer servir els topònims sencers.

La majoria de Vinyataires Lliures no formen part de cap DO, tot i que alguns dels cellers del gremi sí que hi estan adscrits. A més, demanen una reducció de la burocràcia (en la línia de les demandes pageses de la resta de productors del sector primari), que es reconegui la figura de l'artesà del vi o que es permetin certificacions per a cellers que no formin part de cap DO.

Gairebé tots els cellers del gremi són elaboradors de vi ecològic i natural, una manera de treballar que segueix els valors fundacionals del col·lectiu: treballar la vinya de manera sostenible, tradicional i artesanal. El respecte pel territori i la garantia de relleu generacional són també qüestions que preocupen als agremiats.

Presentació del Gremi de Vinyataires Lliures. /  Foto: Cedida

Un problema que ve de lluny

El gremi es va començar a gestar l'any 2021, quan alguns vinyataires de Tarragona van rebre diferents sancions econòmiques que multaven els cellers per un etiquetatge incorrecte d'algunes ampolles de vi. Un punt d'inflexió que va motivar diferents professionals del sector a fer pinya i acabar consolidant un projecte que ara veu la llum.

La seva lluita és a Catalunya, però són conscients que per assegurar un canvi efectiu en les normatives vigents cal apuntar més amunt. El Gremi de Vinyataires Lliures forma part de la Confederació Europea de Viticultors Independents (CEVI), una associació europea formada per uns 10.000 viticultors, la gran majoria francesos i italians, que lluita pels mateixos objectius.

Una de les accions que ja s'estan duent a terme és una taula bilateral entre el gremi i l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). Una taula de treball en la qual ambdues parts es mostren disposades a fer progressos i que de moment augura un bon futur.

Un grup de pagesos que alça la veu contra les traves institucionals i que pretén, per tots els mitjans, lluitar per l'ús dels topònims locals, donar prestigi a l'artesania del vi i mantenir unes tradicions i una manera de treballar la terra que volen preservar per a les futures generacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!