El guacamole és més que una simple salsa per a dipejar. Aquesta preparació tradicional, originària de Mèxic, ha guanyat protagonisme mundial en els últims anys i s'ha convertit en un imprescindible tant en festes informals com en restaurants d’alta cuina. La seva riquesa en sabors i senzillesa en la preparació la fan una recepta versàtil i apreciada arreu del món.

Orígens mil·lenaris

L’arrel del guacamole es remunta a l’època dels asteques, que van ser els primers a barrejar alvocat, tomàquet i xili per crear aquesta salsa. De fet, el nom "guacamole" prové de la paraula nàhuatl "ahuacamolli", una combinació d’“ahuacatl” (alvocat) i "molli" (salsa). Per a les cultures mesoamericanes, l’alvocat era considerat un aliment sagrat, ric en nutrients i de propietats beneficioses per a la salut.

Des de llavors, el guacamole ha estat un element fonamental en la cuina mexicana. Tot i que la recepta bàsica ha variat poc amb el pas dels segles, en moltes regions de Mèxic se li afegeixen ingredients locals com coriandre, ceba, suc de llima o xilis, creant diverses versions d’aquest clàssic.

Amb un parell de minuts, es pot preparar una versió casolana que mantingui el seu sabor autèntic i els seus beneficis nutricionals

Un plat saludable i nutritiu

Un dels motius pels quals el guacamole ha tingut una gran acceptació a escala mundial és el seu valor nutricional. L’alvocat, l’ingredient principal, és ric en greixos saludables, com els àcids grassos monoinsaturats, que són beneficiosos per al cor. També és una font de fibra, vitamines com la C, E i K, i minerals com el potassi.

A més, el guacamole no només és saludable, sinó que també és una opció culinària ideal per a vegetarians, vegans o per a qualsevol persona que busqui alternatives a les salses industrials carregades de conservants i additius artificials. Amb un parell de minuts, es pot preparar una versió casolana que mantingui el seu sabor autèntic i els seus beneficis nutricionals.

Aguacate maduro cortado
L'alvocat és una fruita popular / Foto: Cedida

Adaptació internacional

A mesura que el guacamole s’ha expandit arreu del món, també ha experimentat diverses adaptacions segons les preferències locals. A Amèrica del Nord és habitual trobar-lo servit amb nachos com a aperitiu, mentre que a Europa s'utilitza com a acompanyament per a amanides o fins i tot hamburgueses gurmet. Malgrat les variacions, però, l'essència del guacamole es manté: la frescor i l'equilibri entre els seus ingredients fan d’aquesta salsa un èxit garantit en qualsevol ocasió. Avui dia, el guacamole continua evolucionant. Molts xefs d’arreu del món exploren noves maneres d’incorporar ingredients locals i internacionals per donar-li un toc innovador.

Però, al capdavall, l’encant d’aquesta salsa ancestral resideix en la seva senzillesa i la seva connexió amb la història mil·lenària de Mèxic. Una connexió que fa que, a cada mossegada, es pugui tastar una mica de tradició.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!