Les verdures, al calaix de la nevera; els ous, al prestatge; i les cebes i les patates, juntes al mateix calaix. Aquesta és una distribució habitual en moltes cuines de Catalunya. Però hi ha alguna raó per la qual ho fem així i no d'una altra manera? És evident que les verdures duren més temps fresques a la nevera; però sabies que les patates i les cebes no s'haurien de posar al mateix calaix? Aquest productor d'hortalisses de proximitat en dona la resposta a través d'Instagram.
Patates i cebes
La majoria de cases tenen un rebost amb un calaix que serveix per guardar tant les patates com les cebes. I si no van al mateix calaix, com a mínim, se solen guardar al mateix armari. Però aquest costum té un desavantatge important que no tenim en compte. Si guardem les cebes i les patates juntes, l'únic que aconseguirem és que les cebes es facin malbé més de pressa. Les patates, igual que altres productes com la tomata, el plàtan, la poma, l'alvocat o el mango, desprenen gas etilè. Es tracta d'una substància a la qual són sensibles algunes fruites i hortalisses com els aliments de fulla, els cítrics, la pastanaga, el cogombre o les cebes. Si guardem un aliment sensible amb un que produeixi etilè, com per exemple les cebes amb les patates, l'únic que aconseguirem és que les cebes madurin massa ràpid i es facin malbé abans d'hora.
Aquests són els consells que dona a través d'Instagram el compte @cangladiador, que es dedica al repartiment d'aliments de proximitat a Barcelona i rodalia.
El truc per aprofitar-ho
Ara bé, els efectes del gas etilè als aliments del nostre rebost no tenen per què ser només dolents. El més important a l'hora de conservar els aliments és saber com interactuen entre ells i de quina manera ens convé més posar-los en funció de les nostres necessitats. Els aliments que produeixen etilè convé guardar-los separats de la resta, però només si volem evitar que la resta madurin abans. Si tens una fruita o una verdura verda, poc madura, i te la vols menjar de seguida, en aquest cas sí que serà recomanable guardar-la amb un aliment que produeixi etilè. La maduració accelerada que provoca el gas farà que la fruita o verdura verda es pugui consumir abans. Per tant, en aquest cas, en comptes de perjudicar, la maduració accelerada aporta un benefici.
Així que a partir d'ara, si vols que les teves cebes durin fresques més temps, les hauràs de guardar en un armari separat de les patates. Per contra, si tens una pera, per exemple, que encara és verda, i te la vols menjar de seguida, guarda-la al costat d'una poma i veuràs com madura de seguida perquè te la puguis menjar en un estat òptim.