I si et diguessin que portes cuinant malament la pasta tota la teva vida? Sí, com ho llegeixes. I no, no es tracta d'afegir sal més tard, ni d'esbandir-la amb aigua freda (això tampoc no ho hauries de fer, per cert). El truc que està revolucionant la manera de cuinar pasta trenca totes les regles que ens han ensenyat: començar amb aigua freda. Pot sonar estrany al principi, però el cert és que cada vegada més cuiners, inclosos experts com Alton Brown, s'estan rendint a l'eficiència i el resultat sorprenent d'aquest mètode, que no només escurça el temps de cocció, sinó que també estalvia aigua i millora el sabor. I el millor de tot: qualsevol pot posar-lo en pràctica sense complicacions.
Has estat cuinant la pasta malament tota la vida
Aquest truc, conegut com el "mètode de la pasta amb aigua freda", consisteix en cuinar la pasta des del primer moment amb aigua de l'aixeta, sense esperar que bulli. Només necessites una paella àmplia (no una olla), una mica de sal, la quantitat justa d'aigua i la teva pasta favorita. En tot just 13 o 15 minuts tindràs un plat perfectament al dente, sense estrès i sense estar revisant a cada estona si està en el seu punt. En reduir l'aigua des de l'inici, es crea una concentració de sabor molt més intensa, gràcies a la sal dissolta, el que dona com a resultat una pasta amb més caràcter i millor textura.

Després de coure espaguetis amb aigua freda i comparar-los amb els que prepares amb el mètode tradicional de bullir primer, el veredicte és clar: la diferència en temps i resultat és enorme. Mentre que el mètode clàssic porta uns 22 minuts i s'utilitza més del doble d'aigua, el truc de l'aigua freda dona la mateixa quantitat de pasta llesta en 13 minuts. I no només és més ràpid, sinó que la textura és notablement més agradable i uniforme.
El mètode clàssic utilitza el doble d'aigua per coure la mateixa quantitat de pasta
Un altre avantatge és que no necessites estar pendent del moment exacte per llançar la pasta, ni preocupar-te tant pel punt de cocció. Amb aquest mètode, la mateixa reducció de l'aigua actua com a indicador natural del moment d'escórrer. I si parlem de sabor, la combinació de menys aigua i més sal significa que la pasta absorbeix millor tots els matisos. Només hi ha una excepció: si necessites reservar aigua de cocció per barrejar amb la salsa, aquest truc no serà el més útil.

En definitiva, aquest mètode no només trenca amb les regles clàssiques, sinó que ho fa amb arguments sòlids. Si ets amant de la pasta i vols una manera més pràctica, ràpida i saborosa de cuinar-la, ha arribat el moment de canviar de xip. Atreveix-te a provar-ho i descobreix com una cosa tan simple pot marcar una gran diferència.