Si volem fer com els autèntics nipons, la qüestió seria que en el moment d'entrar en un restaurant li preguntem directament al cuiner («itamae») quin sushi ens recomana per a aquell dia. El contrari seria una total falta de respecte. Una alternativa és l'«omakase», o sigui, posar-nos en mans del xef perquè ell elegeixi quin sushi ens servirà, en quin ordre i a quin preu, una mica així com un menú degustació. Podem estar segurs que, amb aquest gest de confiança, el xef ens servirà el peix més fresc que tingui i es mirarà per la presentació. Si optem per menjar a la carta, la tradició mana que no ha de demanar-se més d'un plat alhora i, quan aquest s'acaba, encarregar el següent, que serà preparat al moment. Si tenim pressa, podem optar pel «chirashi sushi» (alguna cosa així com "sushi escampat"), els ingredients del qual se serveixen en un plat i no en un rotllo o canapè.

Sushi
Sushi / Font: Unsplash

El primer que cal saber és que la forma del sushi no és aleatòria

Si vols saber com menjar sushi, et donem uns aspectes claus que t'ajudaran:

1 - No tallar o mossegar el sushi

El primer que cal saber és que la forma del sushi no és aleatòria. Cada peça de sushi està pensada per portar la quantitat exacta d'aliment. Això farà que, en assaborir el sushi a la nostra boca, els sabors siguin intensos i ben compensats entre ells. Per això, cada peça de sushi s'ha de menjar d'una mossegada, sense mossegar-lo per trossos o sense utilitzar els coberts per tallar-lo. Una excepció seria el temaki, que és un maki de mà, més gran i farcit, que sí que es menja a mossegades com si fos un kebab.

2 - El sushi es pot menjar amb els escuradents o amb les mans

Es poden utilitzar les mans sense problema per menjar tota mena de sushi, la tradició japonesa ho permet. Així i tot, per al sashimi (les peces de peix sense arròs) i el nigiri és habitual utilitzar els escuradents. Els makis són les peces de sushi que més es mengen amb les mans. S'ha d'agafar amb el polze i el dit del mig pels laterals del maki, tocant només l'alga, i mullar la base lleugerament de soja.

Sushi 2
Sushi 2 / Font: Unsplash

3 - El wasabi es col·loca sobre el peix

És molt habitual a Espanya barrejar el wasabi amb la salsa de soja fins a aconseguir el punt preferit de cada persona. Tanmateix, sembla que està mal vist en la tradició japonesa i que la forma correcta és posant una mica de wasabi a sobre del peix del teu nigiri.

Què no he de fer en menjar sushi?

  • Mai no combinis el gingebre amb el sushi.
  • Mai sacsejar per treure salsa de soja del sushi
  • Mai punxar els escuradents al menjar ni passar menjar entre plats
  • No agafar menjar del centre pel costat dels escuradents que utilitzes per menjar

Com veus, tot un art menjar sushi, una experiència sempre agradable pel molt que aporta la gastronomia japonesa, reconeguda mundialment.