L'any passat, només a Espanya es van tirar 1,17 milions de tones de menjar. I si aquesta xifra impacta, ho fa encara més el saber que a cada llar la quantitat supera els 65 quilos. Són molts diners, però també molts recursos i una empremta mediambiental enorme. Molts d'aquests aliments que acaben a les escombraries no només són iogurts i verdures que s'han quedat perduts a la nevera. També s'inclouen productes en perfecte estat que supermercats (no només grans superfícies) i restaurants rebutgen i acaben a grans contenidors.

Mesures contra el malbaratament

Fa ja uns anys que els restaurants estan obligats a lliurar el que sobra al consumidor. Una mesura que s'ha fet popular i ja no és estrany sortir d'un local amb la teva bossa amb les sobres del menjar. També els supermercats van voler trencar aquestes altes xifres de desaprofitament baixant el preu als aliments frescos que estiguessin a punt de caducar. Però això no sempre és suficient i el malbaratament continua sent ampli.

Una de les solucions que més ha triomfat entre comerços i clients són les apps per salvar menjar. La majoria funcionen d'una forma molt similar. Et descarregues l'aplicació, marques on vius i et presenta les ofertes disponibles a la teva zona. Els paquets varien els seus preus depenent el local i el que contingui, encara que solen ser sorpresa i els preus oscil·len entre els 3 i els 6 euros. A aquesta moda s'han apuntat tant grans supermercats com petits comerços i el resultat està sent molt positiu.

No és estrany sortir d'un local amb la teva bossa amb les sobres del menjar / Foto: Unsplash

En el meu cas he tingut experiències de tota mena. Algunes de molt positives i altres que puc considerar grans fracassos. El truc? Anar provant. En ser quantitats assequibles és fàcil anar canviant i apostant per diferents establiments fins a saber quins funcionen millor i quins n'és millor no repetir-ne.

A l'hora de considerar-ho una bona compra valoro la varietat. Perquè una cosa és que et donin un enciam a punt de passar a millor vida al fet que te'n donin tres: què fas amb tres enciams mig passats? Tirar-les tu i enfadar-te molt. Aquests lots sorpreses també m'han ajudat a consumir productes que abans no havia provat ni em plantejava comprar. En algunes ocasions he repetit i en d'altres no, però ja sé per què. Una última lliçó que he après és que és millor apostar per supermercats o botigues que tinguin una gran varietat. És cert que les fleques ofereixen bons packs, però corres el perill d'ajuntar-te amb 7 pastes i si no tens un aniversari a prop... te'ls menjaràs tu i tiraràs per terra l'operació biquini. I una cosa és salvar el planeta i una altra posar en risc la teva salut cardiovascular.

3 aplicacions per salvar menjar

Too Good To Go

Pionera al sector i amb una oferta molt àmplia. En ser una de les més utilitzades, l'apartat de les valoracions és molt fiable.

Existeixen aplicacions per salvar menjar / Foto: Unsplash

Phenix

La seva opció de filtres és molt útil per trobar el que busques. El problema és que té menys opcions (almenys a la meva zona) i la llista d'establiments és més reduïda.

La colmena dice que sí

Contacte directe amb productors locals per obtenir els millors preus. Ideal per a productes frescos, encara que els preus no són per tirar coets, sí que és vàlida amb la idea de donar suport a l'agricultor de la teva zona i evitar la contaminació de diversos transports. Per descomptat, tot el que ofereixen és de temporada.

Bene Bono

La fruita és l'aliment que més es malgasta i en part perquè estem acostumats a comprar només les fruites més boniques. Aquesta empresa s'encarrega de reunir aquesta patata amb forma rara, aquest pebrot massa tort o les peres que no passen la primera prova en el concurs de bellesa del supermercat, però que està igual de bona. Aquí no hi ha gaires sorpreses, ja que et diuen que portarà la teva pròpia caixa i fins i tot et dona l'opció de fer alguns canvis. En recomanes alguna més?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!