La primera casa de S’Agaró, Senya Blanca, es va construir el 1922 i l’Hostal de La Gavina va obrir les portes de les seves onze habitacions per primera vegada el 1932. D'aquesta manera, S'Agaró està de celebració amb el centenari d'aquesta petita vila, on hi ha l'emblemàtic primer gran luxe de cinc estrelles català com a referent de la població. Ambdós edificis formaven part de la comunitat de xalets tocant al mar que estava construint Josep Ensesa amb els dissenys de l’arquitecte Rafael Masó i Valentí, un reputat defensor del disseny català tradicional que va definir el caràcter de S’Agaró amb pòrtics, torres, terrasses i teulats de línies baixes per crear una colònia dirigida a aquells amb gust per l’art.

100 anys de S'Agaró (i 92 de La Gavina)

S’Agaró ha crescut orgànicament i gradualment, sense perdre mai el contacte amb els seus orígens.
L’Hostal de La Gavina ha crescut amb la població, intrínsecament lligat a la construcció original, que mostra antiguitats de la família i objectes d’art. Avui dia les 11 habitacions inicials s’han convertit en 74 i altres instal·lacions espectaculars, però sempre mantenint el seu estil original i sense perdre contacte amb el seu patrimoni històric. Es combina antic i nou d’una manera subtil i a temporal.

La Gavina 1932 / Foto: Cedida
La Gavina 1932 / Foto: Cedida

A principis dels anys 20, Josep Ensesa Gubert, fill d’un industrial gironí d’èxit, Josep Ensesa Pujades, va persuadir el seu pare perquè comprés les terres que s’ubicaven entre la badia de Sant Pol i la llarga platja de Sa Conca, al nord de Sant Feliu de Guíxols. La zona ni tan sols tenia nom, així que la família va decidir anomenar-la el rierol que discorria per allà, l’Agaró. La joia principal del projecte era l’Hostal de La Gavina. L’Hotel va posicionar-se com l’establiment més luxós de la Costa Brava i com un dels millors hotels d'Europa. Va ser el primer hotel d’Espanya en formar part de la prestigiosa associació Leading Hotels of the World.

Ensesa Gubert i Salvador Dalí / Foto: Cedida
Ensesa Gubert i Salvador Dalí / Foto: Cedida

L'Hostal de La Gavina: un luxe gurmet català

Tornant a l’Hostal de La Gavina el  primer Hotel de cinc estrelles Gran Luxe català, val a dir que la seva proposta gastronòmica ha estat des dels inicis fonamental com no pot ser d’una altra manera en un hotel d’aquestes característiques. Des de fa uns anys, però, és el xef francès Romain Fornell, qui com a director gastronòmic vetlla pel bon funcionament de la proposta que ofereix l’hotel actualment entre les quals destaquen el restaurant Garbí situat a tocar de la piscina on pots tastar la dieta mediterrània amb arrossos, peix fresc o les millors carns a la brasa; el restaurant Candlelight que representa l’essència clàssica, romàntica i elegant de l’Hostal de La Gavina, la carta del qual passa per la reinterpretació de clàssics com Escoffier i la combinació de tradició i avantguarda en creacions pròpies, una cuina contemporània, però amb arrels franceses i tocs de la cuina espanyola i catalana o la Taverna del Mar situat a la mateixa platja de Sant Pol a dos minuts caminant des de l’Hotel on podràs tastar el millor peix i marisc de la Costa Brava amb les millors vistes al mar de tota la platja i amb el seu estil modernista.

De fet, el passat mes de maig S’Agaró ja va iniciar els actes de commemoració del seu centenari amb la instal·lació d’una estàtua en homenatge a Josep Ensesa Gubert (1892-1981) i la inauguració d’una exposició a l’aire lliure sobre la història de la localitat i el seu emblemàtic Camí de Ronda. L’estàtua d'Ensesa Gubert, de bronze i a mida real, reprodueix un dels posats més característics del creador del projecte residencial de S’Agaró. L’exposició ofereix a través de diversos panells informatius un itinerari exterior que s’articula al voltant dels continguts principals que conformen la rica història de S’Agaró i el Camí de Ronda.

Camí Ronda / Foto: Cedida
Camí Ronda / Foto: Cedida

Un espai de Hollywood i de grans estrelles

S’Agaró i l’Hostal de La Gavina han sigut escenari de vacances de nombroses personalitats del món de la política, la cultura i les arts. Des de principis dels anys 50, algunes pel·lícules famoses de Hollywood es van filmar aquí com Pandora amb Ava Gardner, De repente, el último verano amb Elizabeth Taylor o Mr. Arkadin dirigida per Orson Welles. L’Hostal de La Gavina va ser un centre de trobada de nombroses estrelles del cinema de llavors i més recents com Sean Connery, Jack Nicholson o Robert De Niro.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!