Quan parlem del dinar de Nadal, el primer que ens ve al cap és el plat principal: escudella i carn d'olla, pollastre rostit, pagre al forn... però un bon dinar de Nadal necessita, abans de tot això, un bon aperitiu. No hi poden faltar el pernil i les gambes, que sempre fan festa, però si vols una mica d'originalitat, pots preparar aquesta magnífica taula de formatges. Un plat que, a més de boníssim, t'anirà de primera per decorar la taula perquè és preciós.

Com fer una taula de formatges

El principal avantatge de les taules de formatges és que les pots fer al teu gust o al dels teus comensals. Pots escollir quins formatges hi poses, en quina quantitat i com els distribueixes. Però amb tantes opcions possibles, de vegades convé tenir en compte quatre consells bàsics per aconseguir un resultat excel·lent.

El primer que has de tenir en compte és que en una taula de formatges convé tenir-hi diferents colors i textures. Podries fer una taula amb només un tipus de formatge? Sí, però seria una taula avorrida i monòtona. Si hi poses diferents formatges, amb aromes, sabors i textures diferents, aconseguiràs que l'experiència del comensal sigui molt més entretinguda i gaudeixi més de la taula que has preparat. Una taula diversa és la clau per evitar l'avorriment a l'hora de menjar.

Una bona taula de formatges és una obra d'art destinada a triomfar durant els àpats de Nadal

Per col·locar els formatges, hauràs de tenir en compte la textura, la forma i el color per decidir la millor manera de presentar-los. Els formatges de pasta tova són els més senzills perquè no cal tallar-los. Un formatge brie, per exemple, el pots posar sencer al centre de la taula. Com que és molt cremós, si l'intentes tallar començarà a tacar tot el centre de la taula i farà lleig. Si el poses sencer, en canvi, serà més bonic i deixaràs que siguin els mateixos comensals els qui ho comencin a embrutar tot. També és interessant jugar amb formatges que tinguin colors diferents, com un formatge de cabra amb pebre vermell a l'escorça. Són formatges que ajuden molt a la composició visual i creen contrastos interessants. També pots fer servir alguns formatges amb herbes aromàtiques.

Taula de formatges / Foto: Raquel Sánchez

En el cas dels formatges alpins, els pots tallar a bastonets i posar-los en dos pisos per donar-li volum a la composició. Els manxecs o serrats, els pots tallar a triangles i servir-los amb l'escorça. També són molt divertits els formatges que pots tallar amb la girolle, com la tête de moine. Són formatges que, un cop presentats, tenen forma de flor i donaran molt de volum a la taula; les formes diferents també permeten tenir sabors i textures diferents en boca. Per últim, els formatges blaus es poden tallar directament a daus i deixar que els comensals els agafin amb un escuradents.

Ingredients per acompanyar

Una bona taula de formatges ha de tenir ingredients que complementin el formatge. Hi pots posar el que vulguis, però algunes de les recomanacions que et fem són: melmelada, bastonets de pa, nous, raïm, codonyat, maduixa... sigues creatiu i acompanya la teva taula del que vulguis. L'únic que has de tenir sempre present és que l'acompanyament, a més de fer bonic, també ha de servir per millorar l'experiència gastronòmica. El codonyat, per exemple, acompanya molt bé el sabor dels formatges blaus; els fruits secs són fantàstics per menjar amb els formatges secs d'ovella; el raïm, i la fruita en general, lliga bé amb tot. Posa't creatiu i experimenta fins on vulguis amb diferents tipus d'acompanyaments. Una bona taula de formatges és una obra d'art destinada a triomfar durant els àpats de Nadal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!