El surimi, un producte alimentari elaborat a partir de peix processat, ha guanyat popularitat a les amanides i altres plats a causa de la seva versatilitat i cost relativament baix. Tanmateix, encara que és àmpliament utilitzat, no és necessàriament l'opció més saludable. A continuació, s'exploren les raons de la seva popularitat i es detallen els aspectes que el converteixen en una elecció qüestionable des del punt de vista nutricional.

Amanides i ingredients gens saludables

El surimi és conegut pel seu sabor suau i la seva textura similar a la carn de cranc, el que el converteix en un substitut convenient i econòmic en diverses receptes, especialment en amanides. La seva capacitat per absorbir sabors d'adorns i altres ingredients ho fa especialment atractiu a la cuina. A més, el surimi està disponible en formes fàcils d'utilitzar, com bastonets o trossos, el que simplifica la seva incorporació en plats ràpids i senzills.

Surimi
Surimi per a amanides / Foto: Unsplash

El surimi s'elabora a partir de peix blanc, generalment bacallà, que s'esmicola, es renta repetidament per eliminar els greixos i altres components solubles en aigua, i després es barreja amb estabilitzadors, midons, proteïnes, sal i altres additius. Aquest procés permet crear una massa mal·leable que es pot formar en diverses formes i textures, com les populars barretes de cranc.

El surimi s'elabora a partir de peix blanc

Consideracions de salut

Encara que el surimi pot semblar una opció convenient i saborosa, hi ha diversos factors que ho fan menys saludable.

  1. Contingut d'additius i conservants: El surimi conté una varietat d'additius i conservants que s'utilitzen per millorar la seva textura, sabor i vida útil. Aquests poden incloure glutamat monosòdic, que s'ha relacionat amb efectes adversos en persones sensibles, i altres compostos que no són ideals per a una dieta saludable.

  2. Baix valor nutricional: Durant el procés de producció, gran part dels nutrients naturals del peix, com els àcids grassos omega-3, es perden. Encara que es pot enriquir amb algunes vitamines i minerals, el surimi no ofereix el mateix perfil nutricional que el peix fresc.

  3. Alt contingut de sodi: El surimi sovint conté alts nivells de sodi, utilitzats tant per a sabor com per a conservació. Un consum excessiu de sodi està associat amb hipertensió i altres problemes cardiovasculars.

  4. Presència de midons i Sucres afegits: Per millorar la textura i l'estabilitat del producte, s'afegeixen midons i, en alguns casos, sucres. Això augmenta el contingut calòric del surimi sense aportar beneficis nutricionals significatius.

Surtimi en amanida
Surimi en amanida / Foto: Unsplash

Alternatives saludables

Per a aquells que busquen alternatives més saludables, considerar opcions com el peix fresc, el pollastre a la graella o els llegums a les amanides pot ser una millor opció. Aquests ingredients proporcionen proteïnes d'alta qualitat i una gamma més àmplia de nutrients essencials sense els additius i conservants trobats al surimi.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!