A la cuina, és comú cometre errors que porten al malbaratament alimentari. Un dels principals mals usos és llençar ingredients que encara poden ser aprofitats. Per exemple, es rebutgen closques de vegetals i ossos que podrien servir per fer vins nutritius o brous. A més, fruites i verdures lleugerament pansides es descarten en lloc de fer-les servir en sopes o batuts. Aquests hàbits no només desaprofiten aliments, sinó també els recursos utilitzats per produir-los. Adoptar una mentalitat més creativa i conscient en cuinar pot reduir significativament el malbaratament i contribuir a una gestió més sostenible dels recursos alimentaris. Un dels casos més desconeguts pel que fa al fet de llençar aliments molt valuosos és el de l'aquafaba. Aquest producte és el líquid resultant de la cocció de llegums, especialment cigrons. T'expliquem una forma molt intel·ligent de donar-li una utilitat: et sorprendrà!

🚰 Cal rentar els cigrons de pot? Això diuen els experts
 

Aquafaba: l'ingredient que desaprofitem a les nostres receptes

El nom de l'aquafaba prové del llatí: "aqua" (aigua) i "faba" (fava). L'aquafaba té la capacitat d'emulsionar, espessir i formar escuma, cosa que el converteix en un substitut popular de l'ou en diverses receptes, especialment a la cuina vegana. A continuació, repassem algunes característiques de l'aquafaba.

L'aquafaba és el líquid resultant de la cocció de llegums, especialment cigrons

En primer lloc, la textura i propietats culinàries. L'aquafaba es pot batre fins a assolir una consistència similar a la de les clares d'ou batudes, cosa que el fa ideal per a receptes com merengues, mousse, maionesa, i altres productes fornejats. La versatilitat, és a dir, es pot fer servir tant en preparacions dolces com salades. Se sol utilitzar una proporció de 3 cullerades d'aquafaba com a equivalent a una clara d'ou i 2 cullerades com a equivalent a un rovell d'ou. Per últim, tot i que qualsevol llegum cuit produeix aquafaba, el líquid dels cigrons és el més comunament utilitzat a causa de la seva consistència i sabor neutre.

El moviment va començar de veritat a dirigir-se cap a una possible esperança el 2010, quan es van anar fent petits passos en la direcció correcta gràcies als experiments compartits per bloguers i usuaris de fòrums. L'aigua de cocció dels cigrons va entrar en escena, fins que un enginyer de softwares dels Estats Units anomenat Goose Wohlt va descobrir que per si mateix es podia fer servir com si fos ou, sense haver d'afegir res més. D'aquesta manera, l'aquafaba és valorada no només perquè és una alternativa als productes animals, sinó també per aprofitar un subproducte que normalment es descarta, contribuint així a una cuina més sostenible i econòmica. Al cap i a la fi, és revolucionari no només per les possibilitats culinàries que ens obre, sinó perquè és un producte que qualsevol pot tenir a casa, fàcil d'obtenir i molt barat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!