Al món de la rebosteria sempre hi ha espai per a la sorpresa, i de vegades l'ingredient més inesperat és el que aconsegueix transformar per complet una recepta. Això és exactament el que passa amb el pebre a les postres, un element que solem associar a plats salats, però que, amb un ús precís, pot donar lloc a una experiència dolça, única i sofisticada. Igual com passa amb la sal a les postres de caramel, un toc de picant ben mesurat no arruïna la dolçor, sinó que la ressalta.

L'ingredient que mai no has pensat utilitzar a les teves postres i que et sorprendrà

El pebre actua com un potenciador de sabor que desperta el paladar i afegeix una dimensió completament nova a les postres clàssiques. No es tracta de convertir un dolç en una cosa picant, sinó de jugar amb els contrastos: aquesta petita sorpresa al fons del mos que fa que vulguis repetir. Incorporar aquesta espècia a les teves receptes pot semblar arriscat, però és precisament aquesta sensació de l'inesperat el que farà que les teves creacions destaquin entre totes les altres.

Amb algunes fruites potencia enormement el seu sabor / Foto: Unsplash
Amb algunes fruites potencia enormement el seu sabor / Foto: Unsplash

La història del pebre a la cuina dolça no és tan recent com podries pensar. Ja en l'Edat Mitjana, era habitual que les classes altes europees incorporessin espècies exòtiques a les seves postres com a símbol de riquesa i sofisticació. Avui dia, aquesta tradició es recupera en versions més modernes i creatives. Una de les combinacions més reeixides és la de xocolata i pebre negre, un duo que realça l'amargor del cacau i el converteix en una mica més profund i seductor. També és sorprenent l'efecte que té el pebre rosa en fruites tropicals com el mango o pinya: el seu toc floral i afruitat harmonitza amb la dolçor natural i ofereix un final lleugerament picant que resulta addictiu.

Un toc de pebre pot convertir unes postres en una cosa nova i inesperada

L'ús del pebre també funciona a la perfecció en creacions més complexes com cremes, mousses i fins i tot gelats. En una mousse de xocolata, per exemple, una mica de pebre blanc pot intensificar el sabor sense restar suavitat al conjunt. En gelats, sobretot de fruites, aporta frescor amb un toc inesperat què es gaudeix especialment a l'estiu.

Pot aportar un toc emocionant a les galetes clàssiques / Foto: Unsplash
Pot aportar un toc emocionant a les galetes clàssiques / Foto: Unsplash

Fins i tot a les galetes de mantega més senzilles, una mica de pebre pot convertir un clàssic en una cosa nova i emocionant. Això sí, cal saber quan parar. En postres molt delicades com flams, crema o elaboracions amb aromes florals, el pebre pot resultar massa invasiu. Però quan s'utilitza amb equilibri, el pebre en la rebosteria és un ingredient que mai no has pensat fer servir i que, una vegada ho descobreixis, ja no voldràs deixar fora de la teva cuina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!