Any rere any, el Maresme es prepara per donar la benvinguda a les jornades gastronòmiques del Temps de pèsols, un esdeveniment que treu profit de la coneguda com la “perla verda” de la comarca. Aquest esdeveniment, organitzada pel Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, destaca la tradició culinària local i la singularitat dels productes de km 0. Enguany, des del 15 de març fins al 4 de maig, aquesta festa gastronòmica ha donat la benvinguda a la primavera amb una selecció de plats que destaquen la versatilitat del pèsol.
L'ingredient secret per cuinar els pèsols i potenciar-ne el sabor
Cada restaurant ha ofert la seva creació única que reflecteix la passió pel producte local maresmenc. Així doncs, trobem des dels clàssics pèsols saltats amb pernil ibèric o calamars, fins a propostes més valentes i exòtiques com pizza de pèsol o cebiche de pèsols verds i llet de tigre de cacau amb cruixent de cacau.

Tristament, però, aquesta delícia catalana no desperta gaires passions entre els comensals més joves del país. Possiblement pels plats que devien menjar a l'escola de petits, perquè si no els combines bé o els potencies amb altres ingredients pot resultar un plat avorrit, amb poc caràcter i poca transmissió identitària. Els pèsols per si sols són meravellosos, és clar, però ens hem de posar en la ment dels més petits i convertir-nos en petits xefs per donar-los una volta i fer-los més atractius per als seus paladars.
Una opció que recomano, i que he tastat i en puc donar fe, és arrebossar els pèsols amb farina. Aquest és l'ingredient secret que canvia la textura i en modifica lleugerament el gust, millorant els pèsols i portant-los en un nivell òptim de sabor i gust. Així doncs, un cop d'efecte tan simple com enfarinar-los canvia sensiblement l'opinió popular dels més petits, però també dels més grans. En recobrir els pèsols amb una capa de farina —i, eventualment, fregir-los—, s’aconsegueix una textura cruixent que contrasta amb la suavitat interior del llegum. Aquesta combinació millora la sensació en boca i converteix un plat que, tot i que és deliciós per a molts, en més atractiu per a aquells que no ho consideren de primeres.
Cuinar els pèsols de manera creativa, com podria ser el fet d'arrebossar-los, ajuda a vèncer aquestes barreres
A més, l’arrebossat permet incorporar altres ingredients, com espècies o formatge ratllat, que enriqueixen la recepta i el fan més familiar. Sovint, el rebuig als pèsols no és pel seu valor nutricional —ja que són rics en proteïnes, fibra i vitamines— sinó per l’experiència sensorial que ofereixen: sigui la textura, el gust o el color. Cuinar-los de manera creativa, com arrebossant-los, ajuda a vèncer aquestes barreres. Al cap i a la fi, és una mostra perfecta de la màxima esplendor de la cuina: jugar amb els ingredients, en el bon sentit del concepte, descobrir-ne noves tècniques, noves maneres de cuinar els plats per tapar els aspectes menys atractius, i exaltar-ne les virtuts, convertint-los en protagonistes d’una nova experiència gastronòmica. Així, tenim un doble benefici: apostem per la cuina catalana i pel producte català com és el pèsol del Maresme, i, alhora, enterrem el pensament, potser massa estès, que un producte com el pèsol del Maresme no és deliciós.