El risotto és un plat italià fet amb arròs de gra curt. L'arròs es cuina en brou a foc lent i s'agita constantment per alliberar el midó i crear una textura cremosa. El risotto es pot fer amb una varietat d'ingredients, com ara xampinyons, pèsols, espàrrecs, formatge i marisc. Hi ha diverses tècniques i combinacions per elaborar aquest bon plat, que no és gaire difícil de replicar, per aconseguir aquest arròs més pastós i enganxifós. A més a més, el risotto té un sabor més profund i complex a causa de la tècnica de cocció i l'addició d'ingredients com el brou, el vi i el formatge.

L'ingredient secret per fer el millor risotto

En aquest escenari constant d'innovar i provar noves tècniques per renovar plats i produir noves receptes trobem el llevat de cervesa. És un ingredient molt interessant per millorar el sabor i la recepta del risotto per les seves propietats nutricionals i el seu perfil de sabor únic. En primer lloc, influeix en el sabor umami, ja que el llevat de cervesa conté glutamats naturals que aporten un sabor umami intens, similar al del formatge parmesà o el brou. Això pot potenciar els sabors del risotto i donar-li més profunditat sense necessitat d'afegir formatge i convertir-lo en una recepta vegana.

RISOTTO CREMOSO TRUFADO 4496
Un risotto cremós i trufat / Foto: Pixabay

El caràcter de la textura cremosa es manté intacte. En afegir una petita quantitat de llevat de cervesa al final de la cocció, es pot aconseguir una textura més cremosa i sedosa. Això és especialment útil si busques una alternativa vegana o més lleugera al formatge, com explicàvem anteriorment. A més a més, hem de tenir en compte el sabor a nous i la lleu dolçor perquè el llevat de cervesa té notes lleugerament torrades i a nous, que poden complementar sabors com xampinyons, espàrrecs, carabassa o vins. Finalment, aporta un perfil nutricional elevat amb proteïnes, vitamines del grup B i minerals. Això fa que el risotto sigui més nutritiu, especialment si és un plat principal.

Com incorporar el llevat de cervesa al risotto

És necessari tenir clar que hi ha diferents moments en què incorporar el llevat de cervesa al risotto. Una primera fase podria ser amb el brou saboritzat. Aquí, pots dissoldre una petita quantitat de llevat de cervesa al brou que utilitzes per al risotto. Això afegeix profunditat al sabor des del principi. Però també es pot incorporar a la barreja final, és a dir, al final de la cocció, just abans de servir, afegeix 1-2 cullerades de llevat de cervesa i barreja-ho bé. Això en compactarà la textura i el sabor que aporta el formatge ratllat.

Pel que fa a les opcions veganes, si és el cas que s'opta per fer un risotto vegà, s'ha de substituir el formatge parmesà completament amb llevat de cervesa per a un sabor satisfactori i equilibrat. La qüestió és que el risotto és un plat ric en varietats i tipus i tot depèn de l'enginy i habilitat creativa de cadascú. Podem trobar el risotto de xampinyons, on el llevat de cervesa intensifica els sabors terrosos dels fongs. El risotto de carabassa, en què la seva dolçor combina molt bé amb les notes torrades del llevat. O, en últim lloc, el risotto verd (espinacs, espàrrecs, pèsols) que aporta un contrast que equilibra la frescor vegetal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!