Els insults, per sort o per desgràcia, estan a l'ordre del dia. Paraules afilades que busquen fer mal al contrari d'una manera més o menys subtil. N'hi ha molts de barroers, però també en tenim de ben trobats. Els més curiosos i que fem servir més sovint del que et penses són els insults que naixen a la cuina i que et menges cada dia. Aquests són alguns dels més habituals.

Insults que naixen a la cuina

Les paraules tenen molts orígens diferents i molt curiosos. Fem servir paraules d'un àmbit concret per referir-nos a atributs o estats d'un altre de diferent. A la cuina hi tenim una àmplia varietat de paraules que fem servir com a insult i que tenim molt ben integrades en el nostre dia a dia.

1. Empanat

Empanat ho pot ser un filet, però també una persona. Un insult que es fa servir per referir-se a algú que no està gaire atent i que mira les musaranyes. Algú despistat, embadalit o descuidat és algú que està "empanat".

2. Meló

"Ets un meló!" és una expressió que s'utilitza per referir-se a una persona innocent, que no està gaire al cas del que passa i que es perd informació que la resta considera bàsica. Un passerell.

Lluc, peix / Europa Press
El cap del lluç no és especialment atractiu. / Foto: Europa Press

3. Castanya

Aquest insult es pot fer servir tant per a persones com per a coses. Que alguna cosa sigui "una castanya" vol dir que és avorrida i amb les persones és el mateix. "És una castanya de persona" vol dir que és algú avorrit, que dona la tabarra.

4. Cap de lluç

Aquest és un dels meus preferits. Dir "cap de lluç" a algú és una manera molt elegant de dir-li que és "idiota", "ase" o "estúpid". El cap del lluç és lleig i buit, atributs que s'associen amb les persones que són un "cap de lluç".

5. Patata

Ser "una patata" en alguna cosa vol dir ser molt dolent. "Aquest jugador és una patata" vol dir que el jugador no ho sap fer bé. És un insult amb un derivat molt curiós: "ser una patata bullida", que vol dir "no trobar-se gaire bé". Una manera alternativa de dir-ho és "ser una pastanaga bullida".

6. Mans de mantega

És un insult molt habitual al món del futbol. Quan algú té "les mans de mantega" vol dir que tot el que toca li rellisca. Quan a algú li cau un plat i es trenca o quan li passen una pilota i no l'agafa. Al futbol, se sol dir que els porters tenen "les mans de mantega" quan no aturen la pilota.

7. Descafeïnat

Fa referència a les persones a qui els falta l'ànim, com si els faltés prendre's un cafè a primera hora del matí. D'aquí l'expressió "descafeïnat". Una manera similar de dir-ho podria ser dir que algú té "orxata a les venes".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!