El pastís de formatge és una de les postres més populars arreu del món. Una recepta en auge a les cartes de la majoria de restaurants catalans que es pot gaudir tant al final d'un àpat com en una celebració especial o un berenar entre setmana. Però si parlem de pastissos de formatge, el rei indiscutible de Barcelona és Jon Cake, un pastisser basc (Jon García) que ha enamorat els catalans amb les seves delicioses receptes i que ara presenta vuit novetats en edició limitada elaborades amb formatges molt especials: la iniciativa Formatges d'Europa.

Nous pastissos de Jon Cake

El pastís de formatge se sol presentar com una recepta única elaborada igual a tot arreu. Quan diem que un cheesecake (pastís de formatge en anglès) ens agrada més o menys, ens solem referir a la textura o la presentació del plat, però poques vegades ens parem a pensar en el formatge amb el qual s'ha fet. I és curiós, perquè tal com diu el nom, el formatge ho és tot. Idiazabal, Cabrales o Brie són alguns dels formatges més coneguts i tres dels que utilitza Jon Cake al seu obrador per fer els seus coneguts pastissos. Però de formatges n'hi ha tants com persones i se'n pot fer pastissos amb gairebé tots.

Amb l'objectiu de divulgar sobre algunes varietats més desconegudes a Europa, Jon Cake presenta 8 elaboracions que es podran gaudir en edició limitada a partir de la setmana que ve i fins a principis de desembre. Un viatge per 8 països amb regions formatgeres molt diferents que permetrà gaudir d'alguns formatges dels quals no havies sentit mai a parlar, però que es podrien convertir en els teus nous preferits.

Jon García a la seva botiga / Foto: Cedida

Calendari de pastissos

La ruta europea de formatges passarà per països amb joies amagades que poques vegades ens venen al cap quan parlem d'aquest producte. Començant per Grècia, el viatge seguirà per Alemanya, Anglaterra, Holanda, Noruega, Dinamarca, Àustria i Bèlgica. Cada setmana, a partir de la següent i fins a la segona de desembre, es podrà gaudir de la preparació feta amb formatges regionals poc coneguts, però amb un alt valor gastronòmic. Aquest és el calendari de pastissos:

  • Del 21 al 27 d'octubre: pastís de formatge Feta DOP Dodoni (Grècia)
  • Del 28 d'octubre al 3 de novembre: pastís de formatge Alp Blossom (Alemanya)
  • Del 4 al 10 de novembre: pastís de formatge Leicestershire Red Vell (Anglaterra)
  • De l'11 al 17 de novembre: pastís de formatge Gouda Beemster Royal Grand Cru (Holanda)
  • Del 18 al 24 de novembre: pastís de formatge Gudbrandsdalen (Noruega)
  • Del 25 de novembre a l'1 de desembre: pastís de formatge Nordsee Bio (Dinamarca)
  • Del 2 al 8 de desembre: pastís de formatge Ländle Montfort (Àustria)
  • Del 9 al 16 de desembre: pastís de formatge Brugge Fleuron (Bèlgica)

Els pastissos es podran comprar tant a la botiga del Born (Assaonadors, 29; de dimarts a diumenge de 12 h a 20 h) com a la de Les Corts (Gelabert 42; de dijous a dilluns, d'11:30 h a 21 h). El preu variarà en funció de la mida del pastís, que pot ser petit (13 €), mitjà (23,9 €) o gran (39,9 €).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!