Jordi Roca, el reconegut reboster d'El Celler de Can Roca, va sorprendre David Broncano en la seva visita ja fa uns quants mesos a La Resistencia en respondre una pregunta aparentment senzilla: “Quina és la teva fruita favorita: quina escolliries si haguessis d'escollir-ne una per a la resta de la teva vida?”. El xef va respondre el cacau, la qual cosa va generar la immediata reacció del presentador, qui, sorprès, va preguntar si realment el cacau era una fruita. La confusió de Broncano no és inusual. Molta gent associa el cacau exclusivament amb la xocolata, sense considerar el seu origen natural. Tanmateix, el cacau prové del fruit de l'arbre Theobroma cacau, que en la seva forma natural és una panotxa allargada i rugosa que conté a dins llavors embolicades en una polpa blanca i dolça. Des d'un punt de vista botànic, sí, el cacau és una fruita, ja que és el fruit d'una planta amb llavors a l'interior. No obstant això, en l'ús quotidià, rares vegades se'l considera com a tal perquè el seu consum se centra als grans fermentats i processats per obtenir xocolata.
Jordi Roca confessa quina és la seva fruita favorita
Durant l'entrevista, Roca va reafirmar que el cacau és un fruit i que, a més, “està boníssim”, una cosa que moltes persones desconeixen. Als països productors, com l'Equador o Veneçuela, aquesta part del fruit s'utilitza per fer begudes i altres productes, encara que en la indústria xocolatera sol rebutjar-se. Tanmateix, el que més interessa en el procés d'elaboració de la xocolata són les llavors, que passen per un procés de fermentació, assecat i torrat abans de convertir-se en el producte que tots coneixem.
El moment en el programa va servir per evidenciar una confusió comuna: si bé el cacau és tècnicament una fruita, la seva transformació en xocolata l'allunya de la percepció habitual del que entenem per fruita. A diferència d'una poma o una taronja, que es consumeixen directament, el cacau requereix un complex procés abans de ser aprofitat en la gastronomia.
Aquesta part del fruit s'utilitza per fer begudes i altres productes

La resposta de Jordi Roca no només va generar la sorpresa de Broncano, sinó que també va posar sobre la taula una dada curiosa que molts desconeixien. Encara que no sigui usual veure panotxes de cacau en una fruiteria, des del punt de vista botànic, no hi ha dubte que el cacau és una fruita. A més, és difícil rebatre-li sempre un mestre de les postres com Jordi Roca, que cada vegada està més actiu en xarxes socials amb receptes i curiositats del món gastronòmic.