El juny és un mes fantàstic per a la jardineria, ja que ofereix temperatures càlides i dies llargs que afavoreixen el creixement d'una àmplia varietat de cultius. Si estàs buscant què plantar al teu hort al juny, aquí tens una llista d'aliments que poden prosperar durant aquest mes, independentment de l'hemisferi en el qual et trobis.

Quins aliments plantar al juny

Tomàquets

Els tomàquets són un cultiu estrella per a plantar al juny. Requereixen molt sol i temperatures càlides per desenvolupar-se adequadament. Pots plantar varietats com tomàquets cherry, tomàquets Roma o tomàquets d'amanida. Assegura't d'ubicar-los en un lloc amb bona exposició solar i en un terra ben drenat, enriquit amb compost per fomentar un creixement robust.

Cogombres

Els cogombres són una altra excel·lent opció per a plantar al juny. Són plantes que creixen ràpidament i necessiten un terra fèrtil i ben drenat. A més, requereixen un suport o enreixat per créixer adequadament. Els cogombres poden ser utilitzats en amanides, confitats o com a snacks saludables.

El juny és un mes fantàstic per a la jardineria

Carabassons

Els carabassons són plantes molt productives que prosperen en climes càlids. Es poden plantar directament al terra del jardí o en testos grans. Els carabassons necessiten un reg regular i un terra ben nodrit per produir fruits abundants. Són versàtils a la cuina, podent utilitzar-se en sopes, guisats, i enfornats.

klara kulikova S xD2Mi2FLs unsplash
Carabassons frescos / Foto: Unsplash

Pebrots

Els pebrots, tant dolços com picants, són ideals per a plantar al juny. Aquests cultius prefereixen terres ben drenats i molta llum solar. Els pebrots poden tardar una mica més a madurar, però el seu sabor fresc i la seva versatilitat a la cuina valen l'espera. Poden utilitzar-se en amanides, salses, i com a guarnicions.

Mongeta tendra

La mongeta tendra és fàcil de conrear i creix ràpidament. Sembra-les directament a terra i proporciona un suport perquè s'enfilin. Necessiten un reg regular i un lloc amb bona exposició al sol. La mongeta tendra és nutritiva i poden ser consumides fresques, cuites al vapor o en guisats.

Pastanagues

Les pastanagues són un cultiu excel·lent per a plantar al juny. Prefereixen terres solts i ben drenats per desenvolupar-se adequadament. Sembra-les en fileres i assegura't de mantenir el terra humit durant la germinació. Les pastanagues fresques són perfectes per a amanides, sopes i snacks.

farrinni 3Lobck5Zohw unsplash
Pastanagues, un cultiu de juny / Foto: Unsplash

Enciams

L'enciam és un cultiu ràpid i fàcil que es pot plantar al juny. Pot créixer bé tant en testos com directament a terra. Prefereix terres ben drenats i rics en nutrients. L'enciam és ideal per a amanides fresques i com a acompanyament en una varietat de plats.

Herbes aromàtiques

El juny és un bon moment per plantar herbes aromàtiques com a alfàbrega, julivert, coriandre i menta. Aquestes herbes no només són fàcils de conrear, sinó que també milloren el sabor dels teus menjars. Poden plantar-se en testos o directament al jardí i requereixen un reg regular i bona exposició al sol.

Consells generals per plantar els aliments

  1. Preparació del terra: Abans de plantar, enriqueix el terra amb compost o adob orgànic per assegurar que les teves plantes rebin els nutrients necessaris.

  2. Reg: Rega regularment, especialment durant períodes secs, però evita l'excés d'aigua per prevenir la putrefacció de les arrels.

  3. Control de plagues: Inspecciona les teves plantes freqüentment per detectar qualsevol signe de plagues i pren mesures immediates per controlar-les.

  4. Rotació de cultius: Practica la rotació de cultius per mantenir la salut del terra i reduir les malalties.

Plantar al juny pot ser una experiència molt gratificant, proporcionant aliments frescos i saludables directament del teu hort.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!