De color ataronjats i polpa carnosa, les nespres són la fruita ideal per a qualsevol edat i condició. També coneguts com merlas a Algesires i altres zones, són dolços però amb un lleuger toc àcid i pertanyen a la mateixa família que les peres, les prunes, les pomes o les cireres. Són una fruita de primavera, encara que les podem trobar durant tot l'any en melmelades o conserves. Se solen menjar principalment com postre o entre apats, però també es poden posar en amanides o utilitzar-los per preparar amaniments i salses.

Les nespres són la fruita ideal per a qualsevol edat i condició

Les nespres són una mina de propietats nutricionals i aporten nombrosos beneficis a la nostra salut. Són poc calòriques, per cada 100 grams ens aporten 50 calories. De cada 100 grams de nespres, 85 grams són aigua, 12 són hidrats de carboni, 1,7 fibra, 0,4 són de proteïna vegetal i 0,2 greixos. Ens aporten vitamines C, E, B1, B6, B2, B9 i carotens. També compten en la seva composició amb minerals com el potassi, fòsfor, calci, magnesi, sodi, ferro, zinc, iode i seleni.

Níspero
Nespra / Font: Unsplash

Són la fruita ideal, perquè tenen acció astringent, diürètica, antiinflamatòria, sadollant, antidiarrèica, hepatoprotectora, antiàcida, digestiva, antioxidant, i són aptes per a les persones diabètiques.

Consells de compra:

La nespra és una fruita de la família de les rosàcies. És originària del sud-est de la Xina. A Europa es va utilitzar com a arbre ornamental al segle XVIII, que és quan va arribar procedent del Japó. Els seus fruits es van començar consumir per tot l'àrea mediterrània al segle XIX. Hi ha diferents varietats d'aquest arbre fruiter, sent a Espanya les més conegudes l'espècie 'Tanaka' i l''Algerie'. Com la resta de fruites i hortalisses, a més del seu contingut en nutrients, destaca per les substàncies.

Níspero i llimones
Nespra i llimones / Font: Unsplash

Beneficis de la nespra:

  • Estimulen la funció dels ronyons i ajuden a prevenir la retenció de líquids.
  • Ajuda a prevenir la formació de pedres als ronyons i les infeccions urinàries.
  • Milloren el funcionament del fetge, ajuden a netejar-lo, igual com amb els ronyons.
  • Aporten una gran quantitat de fibra soluble.
  • Té una acció protectora en el sistema digestiu, cuiden la mucosa i aturen la diarrea.
  • Els seus carotens i vitamina C contribueixen a la salut de la pell.
  • Prevenen malalties oculars degeneratives.
  • Té una acció antioxidant, manté en forma els teixits i les cèl·lules del cos.
  • Augmenta la producció d'insulina, especialment en te

Com veus, és molt el que ofereix aquesta fruita tan típica de la primavera, i que podem començar a trobar a la nostra fruiteria de confiança. T'animes a gaudir dels seus beneficis?