Si sols passar per alguna boutique del pa, t'hauràs fixat en els pans que contenen unes minúscules llavors de color negre més que els que porten pipes de gira-sol, flocs de civada o sèsam cru. Aquestes llavors procedeixen d'una coneguda planta de la família Papaveraceae, la qual posseeix cridaneres i boniques flors de color vermell. Sabeu de quin es tracta? La resposta correcta és la rosella. A més de servir per decorar pastissos i productes de rebosteria, les llavors de rosella s'utilitzen per enriquir en nutrients infinitat de plats.

Aquestes llavors procedeixen d'una coneguda planta de la família Papaveraceae

D'un temps ençà les llavors han començat a guanyar protagonisme en la nostra dieta, i són cada vegada més utilitzades en infinitat de plats que mengem habitualment. Totes les llavors tenen una característica en comú, i és que constitueixen un aliment fàcil d'ingerir i d'assimilar per l'organisme.

Llavors Rosella
Llavors Rosella / Font: Unsplash

Les llavors de rosella contenen un gran valor nutricional en macronutrients. Per cada 100 g de llavors té 525 kcal, 28,1 g en carbohidrats, 19,5 g en fibres i la presència d'àcids grassos com l'omega-3 i el 6 considerats saludables. A més, està compost per vitamines en especial les del complex B, vitamina C i E. Conté minerals com a calci, coure, manganès i fòsfor.

Rosella
Rosella / Font: Unsplash

Beneficis saludables

  • A les llavors de rosella se li atribueixen propietats sedants útils per relaxar el sistema nerviós i reduir l'estrès i l'ansietat. Beure una infusió de llavors de rosella és una manera natural de tranquil·litzar-nos quan tenim els nervis a flor de pell.
  • Ateses les seves propietats lleument sedants, prendre una infusió de llavors de rosella abans d'anar a dormir pot ajudar a agafar el son les persones que pateixen insomni ocasional. Encara que es puguin fer servir amb aquesta finalitat, els pètals de la rosella semblen ser més efectius que les llavors a l'hora de calmar la tos, suavitzar la mucosa respiratòria i afavorir l'expectoració.
  • La presència d'àcids grassos essencials en la composició de les llavors de rosella les converteix en bones aliades de la salut cardiovascular. També tenen la capacitat de reforçar el sistema immunitari i augmentar les defenses de l'organisme.
  • Gràcies als greixos saludables que contenen, es poden controlar i fins i tot baixar els nivells de colesterol i triglicèrids.
  • Per la fibra que contenen, evitem problemes de restrenyiment.
  • L'aportació de minerals com el calci i el fòsfor juguen un important paper per a la salut dels ossos, el cor i el sistema nerviós, el manganès és beneficiós per a la formació de col·lagen. A més a més, aporta altres minerals com el magnesi, el potassi i el zinc.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!