Les grans ciutats solen concentrar gran part del prestigi gastronòmic d'un país. París és l'epicentre de la cuina francesa i Nova York és l'avantguarda de les tendències estatunidenques. A casa nostra, Barcelona és el rovell de l'ou de Catalunya i Madrid el punt de trobada de noves franquícies i restaurants amb mil estrelles. Però la cultura gastronòmica d'un país no només es mesura pel volum de premis que acapara, sinó per l'estat de salut del teixit social que la conforma. I si hi ha una ciutat que pot presumir de tenir bon producte, bons restaurants i una ciutadania orgullosa de la feina que fan els de casa, és Lleida.
Un sector en plena forma
La gastronomia és un eix vertebrador de la societat catalana, i la Gran Festa de la Gastronomia que es va celebrar ahir al Mercat del Pla de Lleida n'és una prova. Centenars de persones aplegades a l'antic mercat del centre per gaudir de les propostes culinàries d'una quinzena de restaurants de la província amb diferents vins de la DO Costers del Segre.
A més, com a fi de festa, es va aprofitar la vetllada per anunciar el guanyador de la 34a edició del Concurs Joves Cuiners Àngel Moncusí, un dels més importants del país. Una cita que va tenir una acollida excel·lent i que posa la ciutat al mapa gastronòmic català gràcies al bon saber fer dels cuiners d'aquí i al gran producte que ens ofereix la nostra horta.
Encara són més els cuiners, cambrers o sommeliers que piquen pedra des de la base per guanyar-se la vida a força d'oferir el millor producte tractat amb el toc personal de cada local
En un Mercat del Pla ple de gom a gom, la Gran Festa de la Gastronomia va servir per reivindicar el paper dels joves a la cuina. Fa unes setmanes Madrid Fusión retia homenatge a la revolució gastronòmica de fa 30 anys. Una revolució que, sens dubte, va ser molt important, però que no hauria d'impedir que les noves generacions obrin també el seu camí. Són molts els cuiners que han obert restaurants d'èxit després de passar per grans cuines com la del Bulli o la d'El Celler de Can Roca. Però encara són més els cuiners, cambrers o sommeliers que piquen pedra des de la base per guanyar-se la vida a força d'oferir el millor producte tractat amb el toc personal de cada local.
Una festa atapeïda
L'èxit de la festa va ser tal que al Mercat del Pla no hi cabia ni una agulla. En realitat és una bona notícia, però l'espai es va acabar quedant petit. Des de dos quarts de set ja hi havia cua a l'entrada, i a dins la dinàmica general es va mantenir. Cua als tiquets, cua pel vi i sobretot cua a la parada del Cafè Pessets de Sort, una de les que va exhaurir existències de tapes. Era difícil moure's per l'interior del recinte, malgrat que l'ambient, amb la música i el xerrar de la gent, era ben festiu. És de celebrar que a Lleida s'hi facin activitats d'aquest tipus vinculades amb la gastronomia. Tenim un patrimoni molt ric que cal fer valdre i uns professionals de primer nivell que convé prestigiar. Un any més, la ciutat demostra el potencial que té, amb l'esperança que l'any vinent la festa s'ampliï i trobi un recinte amb més gent, més xefs, però les mateixes ganes de fer brillar la ciutat. Llarga vida a la bona cuina i als restaurants i professionals del sector a Lleida.