Les llenties amb xoriço són un plat clàssic i reconfortant que evoca records de casa i tradició. Aquesta recepta, a l'estil de l'àvia, destaca per la seva simplicitat, riquesa de sabors i l'habilitat de convertir ingredients simples en una deliciosa experiència culinària. Aquí et presentem una recepta tradicional i alguns consells per recrear el plat ple de nostàlgia que la teva àvia solia preparar.

Ingredients:

  • 1 tassa de llenties seques (prèviament remullada)
  • 1 xoriço espanyol (pot ser dolç o picant, segons les teves preferències)
  • 1 ceba gran, picada finament
  • 2 pastanagues, pelades i tallades a cubs
  • 2 tomàquets madurs, picats
  • 2 grans d'all, picats
  • 1 fulla de llorer
  • 1 pebrot verd, picat
  • 1 patata gran, pelada i tallada a cubs
  • 4 tasses de brou de verdures o aigua
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal i pebre al gust
Ingredients per a llenties
Ingredients per a llenties / Foto: Unsplash

Una recepta plena de sabor i sense complicacions

Instruccions:

  1. Preparació de les llenties:

    • Remulla les llenties en aigua durant almenys 2 hores abans de cuinar. Després, escorre-les i esbandeix-les sota aigua freda.
  2. Sofregit:

    • En una olla gran, escalfa una mica d'oli d'oliva a foc mitjà. Agrega la ceba i l'all picats i cuina fins que siguin daurats.
  3. Afegir xoriço i verdures:

    • Incorpora el xoriço tallat a rodanxes i cuina fins que deixi anar els seus sucs i es dauri lleugerament. Després, agrega les pastanagues, el pebrot i les patates. Cuina per uns minuts fins que les verdures s'estovin.
  4. Incorporar tomàquet i condiments:

    • Afegeix els tomàquets picats i cuina fins que es desfacin i formin una salsa espessa. Agrega la fulla de llorer, sal i pebre al gust.
  5. Agregar llenties i brou:

    • Introdueix les llenties prèviament remullades a l'olla i barreja bé amb la base de tomàquet i verdures. Aboca el brou de verdures o aigua a l'olla i porta la barreja a ebullició.
  6. Cocció a foc lent:

    • Redueix el foc a sota, tapa l'olla i deixa cuinar a foc lent durant aproximadament 45 minuts a 1 hora. Regira ocasionalment per evitar que les llenties s'enganxin al fons.
  7. Ajustar saó i servir:

    • Una vegada que les llenties siguin tendres i la barreja tingui una consistència espessa i deliciosa, ajusta la saó segons la teva preferència. Serveix les llenties amb xoriço calent, acompanyades d'un bon tros de pa.
Olla de llenties
Olla de llenties / Foto: Unsplash

Consells addicionals:

  1. Varia el tipus de xoriço:

    • Experimenta amb diferents tipus de xoriço per canviar el perfil de sabor. Pots provar xoriço dolç, picant o fins i tot xoriço fumat per agregar complexitat al plat.
  2. Acompanyaments tradicionals:

    • Serveix les llenties amb xoriço amb arròs blanc, pa o fins i tot unes rodanxes d'alvocat. Aquests acompanyaments complementaran perfectament els sabors del plat.
  3. Consistència desitjada:

    • Si prefereixes una consistència més espessa, pots agregar menys brou. Per a una textura més sopera, ajusta la quantitat de líquid segons les teves preferències.

Amb aquesta recepta de llenties amb xoriço a l'estil de l'àvia, estaràs recreant un clàssic ple de sabor i tradició. Les llenties, riques en proteïnes i fibra, es combinen amb el xoriço per crear un plat que no només alimenta el cos, sinó també l'ànima.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!