Quan vas al supermercat, és difícil resistir-se a comprar patates en grans quantitats. Normalment, es venen en sacs de diversos quilos, i la diferència de preu entre comprar-les soltes i en bossa és considerable. Així que, com a bons estrategs de l'estalvi, gairebé tots acabem emportant-nos l'opció més gran, perquè, al cap i a la fi, les patates mai no sobren. Són un bàsic a qualsevol cuina: amb elles pots improvisar un sopar ràpid, preparar una guarnició perfecta o salvar-te d'un conflicte quan no tens res més a la nevera.
El lloc correcte on has de guardar les patates per evitar que brotin
Tanmateix, per molt imprescindibles que siguin, a tots ens ha passat el mateix: algunes patates es queden oblidades al rebost. I quan per fi les trobes, han començat a brotar o estan massa toves per utilitzar-les. Llavors arriba el moment de preguntar-se: com podem conservar-les millor perquè durin més temps?

Mantenir les patates fresques per molt més temps sembla una cosa impossible. A més, solem donar la culpa a la qualitat del producte i pensar que per haver adquirit les més barates estem pagant ara l'error tirant la meitat de la bossa. Però no, la qualitat de les patates no afecta en què aquestes es posin toves abans o brotin com si les reguéssim cada dia.
Les patates broten perquè, en ser un tubercle, estan dissenyades per continuar creixent fins i tot després de ser recol·lectades. Quan s'emmagatzemen en ambients càlids, humits o amb llum, activen el seu procés natural de germinació, desenvolupant aquests característics brots. A més, alliberen un gas anomenat etilè, que accelera encara més aquest procés. Encara que els brots no signifiquen que la patata estigui en mal estat immediatament, poden afectar la seva textura i sabor, a més d'indicar que els seus nutrients s'estan consumint per alimentar el nou creixement.
El frigorífic es torna a posicionar com el racó de la casa en el qual les patates poden mantenir-se en perfectes condicions més temps
Ni rebostos, ni llocs foscos, ni llocs apartats. El frigorífic es torna a posicionar com el racó de la casa en el qual les patates poden mantenir-se en perfectes condicions més temps. Encara que durant anys s'ha dit que guardar les patates a la nevera era un error, nous estudis han posat en dubte aquesta creença. La raó per la qual tradicionalment es desaconsellava refrigerar-les és que el fred transforma part del midó en sucre, la qual cosa podria afectar el seu sabor i textura. Tanmateix, aquest canvi és mínim i, a la pràctica, emmagatzemar les patates al frigorífic pot ser un gran avantatge.

En un ambient fresc i estable, com el que ofereix la nevera, les patates es conserven fermes durant més temps i es retarda l'aparició de brots. A més, s'evita la humitat excessiva o el contacte amb altres aliments que acceleren el seu deteriorament, com les cebes o els alls. Així que, si sempre has pensat que el rebost era el millor lloc per guardar-les, potser és el moment de reconsiderar-ho.
No tot val
Perquè les patates es conservin en perfectes condicions dins del frigorífic, no n'hi ha prou amb posar-les sense més ni més al calaix de les verdures. Hi ha alguns trucs senzills que poden marcar la diferència i ajudar-te a prolongar la seva frescor:
- En bosses de paper o tela: res de plàstics ni recipients hermètics. Les patates necessiten respirar, així que l'ideal és guardar-les en bosses de paper o de tela que permetin la circulació de l'aire i evitin l'acumulació d'humitat.
- Lluny de certs aliments: encara que és temptador col·locar les patates al juntament amb les cebes o els alls, aquest és un dels errors més importants. Aquests aliments alliberen etilè, un gas que accelera la germinació i fa que les patates brotin abans de temps. També és millor mantenir-les allunyades de fruites com plàtans o pomes, que tenen el mateix efecte.
- En un espai sec i sense humitat: dins de la nevera, el calaix de les verdures sol ser la millor opció, ja que manté una temperatura estable i evita que les patates absorbeixin olors d'altres aliments. Si notes que s'acumula humitat, col·loca un tros de paper de cuina a la bossa per absorbir l'excés i evitar que es remolleixin.
Seguint aquests senzills consells, les patates podran mantenir-se en perfecte estat durant setmanes sense brotar ni perdre la seva fermesa, llistes per ser utilitzades a qualsevol recepta quan les necessitis.