Els macarrons de la iaia són molt més que un plat; representen el sabor de la infantesa, els dinars familiars, i el toc únic de la cuina casolana que només les àvies saben transmetre. Encara que aquesta recepta clàssica sembla senzilla, és inigualable i difícil de replicar. Amb ingredients simples i tècniques tradicionals, els macarrons de la iaia s'han guanyat el títol de "la millor recepta del món". Tanmateix, amb el pas del temps, aquest plat sembla estar desapareixent de les cuines modernes, en part a causa de la falta de temps i a la proliferació d'aliments preprocessats.

Els macarrons de la iaia que s'estan perdent

Un dels secrets d'aquesta recepta és el sofregit, que porta una base de ceba, all i tomàquet madur cuinat a foc lent. Les iaies, amb la seva paciència i afecte, solien dedicar temps a aquest pas, assegurant-se que cada ingredient es daurés en el seu punt just per alliberar tots els seus sabors. És comú que el sofregit porti també pebrot vermell o verd, i un toc de sucre per equilibrar l'acidesa del tomàquet. Aquesta barreja es cuina fins a convertir-se en una salsa densa i aromàtica, el cor del plat.

La clau és en un bon sofregit amb un raig de vi / Foto: Unsplash
La clau és en un bon sofregit amb un raig de vi / Foto: Unsplash

Un altre detall que moltes iaies afegien era un bon raig de vi negre o blanc al sofregit. Aquest toc no només realça el sabor, sinó que li dona una profunditat que fa inoblidable el plat. Després, s'incorporava la carn picada, que podia ser de porc, vedella o una barreja d'ambdues, i es cuinava juntament amb sofregit, impregnant-se de tots els sabors.

Recuperar la recepta dels macarrons de la iaia és una manera de mantenir viu un llegat

La pasta perfecta i el gratinat de formatge

L'elecció de la pasta és crucial en aquesta recepta. Les àvies solen preferir els macarrons gruixuts que poden aguantar el temps de cocció a la salsa sense perdre la seva textura. Després de coure'ls al dente, es barregen amb la salsa i s'aboquen en una safata per al pas final: el gratinat. Un bon grapat de formatge ratllat, moltes vegades formatge manxec o un formatge fort, cobreix la capa superior, creant una crosta daurada i cruixent al forn que és simplement irresistible.

Les iaies prefereixen els macarrons per a les seves receptes / Foto: Unsplash
Les iaies prefereixen els macarrons per a les seves receptes / Foto: Unsplash

El valor de la tradició a la cuina

Els macarrons de la iaia són una d'aquestes receptes que, encara que avui semblin simples, estan carregades de records i simbolisme. Molts joves no han tingut l'oportunitat d'aprendre aquestes tècniques o de gaudir d'aquest plat cuinat amb amor i dedicació, la qual cosa és una veritable pèrdua per a la cultura gastronòmica. Amb el ritme accelerat de la vida actual, aquesta recepta està en perill de desaparèixer, ja que pocs tenen el temps o l'interès de preparar-la tal com ho feien les iaies. Recuperar la recepta dels macarrons de la iaia és una manera de mantenir viu un llegat. Preparar aquest plat a casa no només permet gaudir d'un àpat deliciós, sinó també reconnectar amb les tradicions familiars i recordar que, de vegades, les millors receptes del món són les més senzilles, i venen de les persones que més estimem.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!