Un dels esmorzars més populars de Catalunya és una bona magdalena acompanyada d'un cafè o un got de llet. Un dolç molt fàcil de trobar en la majoria de cafeteries, però que a Barcelona té alguns impostors que la pretenen suplantar. I és que el cupcake, tot i ser concebut com una 'magdalena moderna americana', no té res a veure amb aquest producte tan nostrat. Avui t'expliquem les diferències entre una magdalena i un cupcake.

Magdalena VS. Cupcake

Aquesta setmana s'ha celebrat el dia mundial del cupcake (sí, també existeix un dia mundial del cupcake). Es tracta d'un producte originari dels Estats Units que en anglès vol dir, literalment, 'pastís de tassa'. A diferència del que habitualment es pensa, el cupcake no és una versió modificada de la magdalena, sinó que és una versió en miniatura d'un pastís. Del que sigui: d'una Sacher, d'un red velvet, d'un de pastanaga o d'un pastís de formatge. Però el cupcake, malgrat ser un dolç petit amb una forma que ens recorda a la magdalena, no hi té res a veure. Igual que la sobrassada i la nduja, que la melmelada i la mel o que la pizza i la coca de recapte, el 'cupcake' i la magdalena tenen coses en comú, però també grans diferències que els converteixen en productes diferents. Algunes de les més importants són:

🥧 Recepta de magdalenes de cacau amb trossets de xocolata i pinyons
 

Origen
La magdalena és d'origen francès, mentre que el cupcake és originari dels Estats Units.

Recepta
La magdalena és una recepta única, no admet versions. No existeixen 'magdalenes de...', només existeixen magdalenes. Per contra, de cupcakes n'hi ha del que vulguis, de mil sabors i textures diferents.

Farciment
A més de la recepta de la massa, la magdalena no admet farciment. Per la seva banda, el cupcake es pot farcir amb el que es vulgui, i fins i tot cobrir per sobre amb allò que més t'agradi.

Greix
El greix base que s'utilitza per a fer les magdalenes és l'oli, mentre que per als cupcakes s'utilitza la mantega.

Forma
Les magdalenes tenen forma de magdalena. Sona obvi, però és així. La magdalena té un caramull al capdamunt que corona el dolç, mentre que el cupcake amb prou feines sobresurt del paper ondulat que el conté.

Magdalenes casonales
Magdalenes casonales

I els muffins?

A banda de les magdalenes franceses i els cupcakes nord-americans, també existeixen els muffins anglesos, un dolç que, malgrat que ho sembli, no és ni el mateix que una magdalena ni un sinònim de cupcake. Un tercer actor que complica una mica més les coses i que es diferencia dels altres dos en el fet que pot ser salat, és una mica més inflat que el cupcake i també admet modificacions en la recepta.

Muffin
Muffin / Foto: Pexeles

Un trencaclosques que et pot ajudar a diferenciar millor els tres tipus de dolços el pròxim dia que vagis a la pastisseria a comprar-ne, i que deixa una mica més clar el terreny de joc de cadascú.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!