En els últims anys, les xarxes socials han donat lloc a innombrables reptes virals, alguns d'inofensius i d'altres potencialment perillosos. Un dels més recents és l'anomenat “Banana Challenge”, un desafiament en el qual els participants han de menjar diversos plàtans i després beure una ampolla de Sprite de mig litre o fins i tot un litre. El que sembla una combinació inofensiva ha generat reaccions inesperades en els qui ho intenten, i la majoria acaba vomitant. Però, què hi ha darrere d'aquest fenomen? És només una exageració o existeix una explicació científica?
Mai no barregis plàtan amb sprite
El Sprite és una beguda carbonatada, la qual cosa significa que conté diòxid de carboni (CO₂) dissolt en la seva fórmula. Quan bevem aquest tipus de refrescos, el gas s'allibera a l'estómac, generant una sensació d'inflor i provocant eructes per alliberar la pressió. Això és completament normal i passa amb qualsevol gasosa. Tanmateix, el problema sorgeix quan combinem el Sprite amb el plàtan, una fruita amb una composició particular que fa que l'efecte dels gasos sigui molt més intens.

El plàtan és ric en fibra i midó, la qual cosa el fa més difícil de digerir ràpidament. Quan arriba a l'estómac, necessita temps per descompondre's abans de passar a l'intestí. Si a això li sumem una gran quantitat de diòxid de carboni procedent del Sprite, l'estómac s'omple ràpidament de gas i no pot alliberar la pressió amb la mateixa facilitat que ho faria en condicions normals. Com a resultat, el cos reacciona de l'única manera possible per alleujar la sobrecàrrega: expulsant el contingut de l'estómac mitjançant el vòmit. El repte del plàtan i el Sprite ha estat compartit a múltiples plataformes, i molts usuaris han publicat vídeos en els quals mostren la seva incapacitat per retenir la barreja a l'estómac. Encara que no suposa un risc greu per a la salut, l'experiència pot ser molt desagradable. A més, el vòmit freqüent pot causar irritació a l'esòfag a causa dels àcids de l'estómac i provocar deshidratació si es repeteix en poc temps.
Aquest no és el primer repte absurd que es torna viral en TikTok i altres xarxes socials. En el passat, hem vist desafiaments que van des d'ingerir grans quantitats de canyella fins a tastar aliments extremadament picants, tots amb conseqüències desagradables o fins i tot perilloses. És important recordar que no tot el que circula a internet és segur o recomanable. Abans de participar en qualsevol tendència viral, és fonamental informar-se i aplicar el sentit comú per evitar situacions innecessàries o perjudicials per a la salut.