El vi català mereix una campanya de comunicació a l’alçada dels seus atributs i per tot això, el Govern de la Generalitat, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI, està desenvolupant una estratègia global ambiciosa per augmentar el coneixement i la notorietat dels nostres vins. Quines varietats autòctones tradicionals tenim al nostre país? Són sostenibles les nostres vinyes? Què defineix cada vi? ElNacional.cat ens hem proposat conèixer a fons les 11 DO catalanes existents (a banda de la DO Cava) a través d'un serial d'articles amb què descobrirem per què a Catalunya el vi és cultura.

La DO Empordà

La zona de producció de la DO Empordà, situada a l’extrem nord-oriental de Catalunya, engloba un total de 55 municipis distribuïts en dues comarques: 35 municipis de l’Alt Empordà i 20 municipis del Baix Empordà, que es delimiten en dues zones separades geogràficament.

emporda
 

A la cruïlla entre els Pirineus i la Costa Brava, l'Empordà s'erigeix en una terra de contrastos marcada per la presència del vent del nord, la tramuntana. Més enllà d'un patrimoni històric i cultural de primer ordre, amb monuments megalítics, arquitectura gòtica, art romànic, pobles medievals i l'innegable solatge que artistes com Josep Pla o Salvador Dalí han estat capaços d'impregnar en cada racó de territori, el cultiu de la vinya i la qualitat dels vins de l'Empordà són una de les joies de la zona. Són capaços els vins DO Empordà de transmetre tot això en una sola copa? Sí. El vi de l'Empordà té una personalitat marcadíssima i que ve de lluny. Al segle VI aC el cultiu de la vinya i la cultura del vi va arribar a Catalunya a partir del port d'Empúries, i a l'Edat Mitjana les vinyes plantades a la vora dels monestirs empordanesos van dotar de personalitat vitivinícola aquesta comarca on mar i muntanya s'abracen fins a fondre's en un sol horitzó.

Les vinyes de la DO Empordà presenten una gran heterogeneïtat de terrenys i sòls, ja que el cultiu del raïm abraça vinyes a tocar del mar o vinyes plantades a gairebé 300 metres d'altura. Pel que fa a la temperatura i la insolació, és idònia per al conreu de varietats de cicle mitjà i llarg, i extraordinària per a l’elaboració de vins dolços naturals. 

Empordà

Carinyena i Samsó, sinònims d'Empordà

Bona part del terreny actual de la DO Empordà és d'antiga implantació, amb vinyes de més de 30 anys i de varietats autòctones de la zona com la Carinyena i el Samsó: ambdues representen la base de la vtivinicultura empordanesa, juntament amb el Lledoner (la forma autòctona de batejar la Garnatxa Negra) i, en menor mesura, varietats com el Cabernet Sauvignon i el Syrah. Els negres són de qualitat elevada, amb cos, ben constituïts i harmònics, a vegades amb el matís d'una criança acurada. Parlant clar: en nas presenten notes aromàtiques molt característiques; són complexes, fragants, amb tocs d'espècies, mantenint sempre aromes de la fruita i la planta, i un cop a la boca s'expressen amb plenitud, saborosos i molt agradables.

DO Empordà

Però no tot són vins negres a l'Empordà. El cultiu de la Garnatxa Blanca o el Macabeu també té moltíssima presència, juntament amb el de varietats foranes i de més nova implantació com puguin ser el Chardonnay, el Sauvignon blanc i el Gewurztraminer.  Els vins blancs empordanesos són frescos i saborosos, i els rosats es caracteritzen per un color cirera ben definit, amb gran personalitat i aromes delicades, frescos i de graduació alcohòlica moderada.

Una singularitat de la zona és la Garnatxa de l’Empordà, vi dolç natural elaborat amb la varietat de raïm que li dona nom. Generós, amb sabor del mateix raïm madur, càlid i sedós, virtuts que li concedeixen els trets d'un vi de postres excepcional, juntament amb l'altre vi dolç propi de la zona, el Moscatell de l’Empordà.

L’esperit d’una gent tocada per la tramuntana

Els cellers empordanesos són majoritàriament petites explotacions familiars amb una llarga tradició en el maneig de les vinyes i l’elaboració de vins. Una nova generació de viticultors i enòlegs, amb una bona formació i capacitació, lidera des de fa anys els nous projectes vitivinícoles de l’Empordà. Aquesta nova fornada d’experts combinen els coneixements tradicionals amb les tècniques més modernes per crear vins singulars i amb personalitat que mariden el paisatge i el caràcter empordanès. Com els seus vins, els cellerers de l’Empordà són persones ‘tocades’ per la tramuntana. El vent del nord forja i marca la seva personalitat. Són homes i dones d’esperit lliure, passionals, creatius i amb una gran determinació.

#HoritzóINCAVI2025

Per tal de posar en valor les 11 DO del nostre país, el juliol del 2022, el Govern va aprovar l’agenda #HoritzóINCAVI2025 amb el conjunt del sector. Un full de ruta exigent que gira entorn 23 projectes entre els quals la divulgació de la cultura del vi, amb tot el que implica, es troba situada al centre.

Logo Generalitat Sempre Endavant