La sípia és un mol·lusc cefalòpode que compta amb deu tentacles i sol trobar-se en zones poc profundes de mars o oceans i properes a la costa. Com ocorre amb un gran nombre de peixos i mariscos, aquest mol·lusc és un aliment molt valorat des del punt de vista nutricional, ja que aporta nombrosos beneficis al nostre organisme.
La sípia és una gran font de minerals com el seleni, el calci, i en especial el iode. De fet, per cada 100 grams de sípia trobem uns 64 mg de iode. Aquest ajuda a millorar el nostre metabolisme i a més és beneficiós per al sistema circulatori.
La sípia també és rica en vitamines A, B i E. Entre les vitamines del grup B, destaca la seva aportació de vitamina B3 (bona per al nostre sistema nerviós i per transformar els nutrients en energia), B6 (que afavoreix el funcionament del sistema immunològic la producció de glòbuls vermells) i B12 (que afavoreix el correcte funcionament del cor i el cervell).
A més, suposa una gran aportació de proteïnes per al nostre organisme, mentre que el seu sota contingut en greixos saturats i la seva reduïda aportació calòrica converteixen a la sípia en un aliment perfecte per a aquells que tinguin intenció d'iniciar una dieta amb l'objectiu de perdre pes.
La sípia suposa una gran aportació de proteïnes per al nostre organisme
No obstant això, aquells que tinguin nivells de colesterol alts no han d'abusar d'aquest deliciós mol·lusc. I és que, a més de tots els beneficis que hem anomenat, la sípia també suposa una important aportació de colesterol, per la qual cosa s'ha de tenir especial cuidat si la intenció és reduir els nivells d'aquesta substància.
Si vols saber-ne més sobre la sípia, t'expliquem algunes dades curioses:
Diferents espècies de sípia
En el fons del mar, s'han descobert més de 100 tipus de sípies. Aquestes es distingeixen en els seus colors i mides. Varien des d'alguns centímetres, fins a diversos metres de longitud, similar al d'un tauró.
Propulsió a raig
Les sípies, mantenen l'equilibri a causa de les aletes que voregen el seu cos als costats. Malgrat ser una membrana molt fina, compleix la seva funció amb eficiència. A més d'això, posseeixen un broquet a la part inferior dels seus caps que impulsa aigua a grans rajos. Condició que els permet moure's amb rapidesa.
Les sípies i el camuflatge
La pell de les sípies, conté milions de cèl·lules que canvien de color. Aquests, li permeten amagar-se en l'entorn fugint així de qualsevol possible caçador.
Vida de les sípies
La vida de les sípies és extremadament curta. La seva maduresa l'assoleix després de complir el primer any, on pot reproduir-se amb normalitat. El seu temps de vida és de tot just 2 anys.
Cacen diàriament
Les sípies solen menjar a cada moment. Les seves preses petites no la satisfan. A més, tenen un metabolisme summament accelerat. Fins i tot, s'ha vist atacar-ne altres de la seva mateixa espècie. Encara que més joves, per poder menjar-les amb facilitat.
Les sípies utilitzen tinta?
El mecanisme de defensa de les sípies inclou tinta. Quan se senten amenaçades, expulsen un núvol de tinta que enganya el possible depredador. Permetent així, escapar ràpidament.