La melmelada de tomàquet casolana és una delícia que pot transformar qualsevol plat, des d'esmorzars fins a sopars sofisticats. La seva combinació de sabors dolços i lleugerament àcids la fa extremadament versàtil, ideal per acompanyar tant plats dolços com salats. Aquí et presentem la recepta perfecta per preparar melmelada de tomàquet a casa i portar les teves creacions culinàries a un altre nivell.

Melmelada de tomàquet casolana

flaix dantz m2R6AABcej4 unsplash
La melmelada de tomàquet et servirà com a acompanyament / Foto: Unsplash

Per fer una deliciosa melmelada de tomàquet necessitaràs:

  • 1 kg de tomàquets madurs
  • 500 g de sucre
  • El suc d'una llimona
  • Opcional: una beina de vainilla o una mica de canyella per donar-li un toc extra de sabor

Melmelada de tomàquet casolana: pas a pas

Preparació dels tomàquets

Comença rentant bé els tomàquets. Fes una petita incisió en forma de creu en la base de cada tomàquet. Escalda els tomàquets en aigua bullent durant uns 30 segons i després submergeix-los en aigua freda. Això facilitarà el procés de pelar-los. Una vegada pelats, talla'ls a quarts i retira les llavors.

La seva combinació de sabors dolços i lleugerament àcids la fa extremadament versàtil

Cocció inicial

Col·loca els tomàquets tallats en una olla gran i afegeix el sucre i el suc de llimona. La llimona no només ajuda a balancejar el sabor, sinó que també actua com a conservant natural. Si decideixes utilitzar la vainilla o la canyella, agrega-la en aquest moment.

Cocció a foc lent

Cuina la barreja a foc lent, removent ocasionalment per evitar que s'enganxi. La clau és permetre que la barreja es redueixi i espesseixi lentament, la qual cosa pot tardar entre 45 minuts i una hora. És important no afanyar-se per assegurar que els sabors es desenvolupin completament.

Verificació de la consistència

Per comprovar si la melmelada està a punt, col·loca una petita quantitat en un plat fred i passa un dit pel mig. Si la melmelada s'arruga lleugerament i no torna a ajuntar-se, està en el seu punt. Si està massa líquida, continua cuinant i torna a provar després d'uns minuts.

Envasament

Una vegada assolida la consistència desitjada, retira l'olla del foc. Aboca la melmelada calenta en flascons esterilitzats, deixant un petit espai en la part superior. Tanca els flascons hermèticament i col·loca'ls de cap per avall durant uns minuts per crear un buit que ajudarà a conservar la melmelada per més temps.

deniz altindas jVLahCBXaJs unsplash
El tomàquet és un bàsic de la cuina / Foto: Unsplash

La melmelada de tomàquet és increïblement versàtil. Pots utilitzar-la per acompanyar formatges, especialment varietats fortes com el formatge de cabra o el formatge blau. També és excel·lent sobre una torrada amb una mica de mantega per a un esmorzar diferent. En plats salats, prova d'utilitzar-la com a setinatge per a carns, especialment porc o pollastre, o fins i tot com un adorn en hamburgueses gurmet. Fer melmelada de tomàquet casolana no només és una manera d'aprofitar els tomàquets madurs, sinó també una forma d'experimentar amb nous sabors a la teva cuina. Amb ingredients simples i una mica de temps, pots crear un acompanyament deliciós que realçarà qualsevol plat. Prova aquesta recepta i descobreix com aquesta melmelada pot portar els teus plats a un altre nivell, sorprenent els teus convidats i delectant la teva família amb el seu sabor únic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!