Els aliments cada cop són més cars i fer la compra suposa una forta despesa per a les nostres butxaques. Ara bé, hi ha ingredients i productes que, ni en la millor època econòmica, podríem comprar. Això és perquè a la gastronomia hi ha aliments de luxe que tenen uns preus desorbitats. Acostumem a pensar en el caviar, marisc i d'altres peces gormands, però en aquest cas parlem del meló més car del món. Viatgem fins als turons aïllats de la prefectura de Shizuoka, on els agricultors dedicats han cultivat els anomenats melons corona durant més de cent anys, amb només els exemplars més exquisits que han arribat al mercat.

Així és el meló més car del món

Cada meló es mesura amb precisió, es cuida a fons i es recull durant tot l'any amb delicadesa i amabilitat per mans humanes, allunyant les màquines del procés en tot moment. També conegut com el rei de les fruites japoneses, els melons corona —en anglès, Crown Melon— han capturat el cor de gurmets i experts culinaris de tot el món. Amb les fruites Ikigai, aquesta delicadesa japonesa esquiva per fi està disponible per ser lliurada a la vostra porta.

Crown Melon / Foto: Pixabay
El Crown Melon, una fruita d'or / Foto: Pixabay

Fa uns anys el meló més car del món aterrava a Madrid en els restaurants més luxosos de la capital madrilenya. Ara, també es pot tastar a Barcelona. Al restaurant Carlota Akaneya hi va anar la col·laboradora de La Gourmeteria i va tenir el privilegi de degustar-lo. “Cada minut allà té lírica, des de l’umeshu, el licor de cirera japonès que acompanya els edamame, al passi final, el kuraunmeron, el meló més car del Japó”, escrivia. Per afegir, unes línies després, que “el vessant didàctic i alhora preciosista del Carlota Akaneya es fa palès en dos dels plats estrella de la casa, el wagyu Matsusaka de la granja Ito Ranch, la millor carn del Japó i la més cara (en exclusiva al restaurant) i el meló Crown Melon, una fruita excelsa per la qual al país nipó se’n paguen fortunes”.

Per què costa tants diners?

El meló Crown és un dels melons de més alta qualitat cultivats al món. De vegades anomenat el rei de les fruites al Japó, aquest article de regal de luxe és venerat per la seva bella forma, la seva increïble dolçor i l'exclusivitat. Una vegada que un meló compleix un cert estàndard d'aspecte, dolçor i pes, rep la certificació en forma d'adhesiu blau i plata. Només el millor del millor de cada cultiu arribarà al mercat.

Meló Corona, meló més carn del món / Foto: Nippon.com
Un agricultor supervisant la plantació amb el meló més carn del món / Foto: Nippon.com

Aleshores, per què exactament el Crown Melon és un luxe? Cultivar un meló corona adequat i digne d'aprovació és més complicat del que hom pot pensar. Durant el cultiu, cada meló corona es conrea en hivernacles d'ajust automàtic de la temperatura. Aquests hivernacles són controlats constantment pels humans per garantir que no hi hagi errors tecnològics que comprometin el cultiu. Un altre element únic del procés de creixement és que cada meló és l'únic individu per arbre. El mètode «Un meló, un arbre» garanteix que el 100% dels nutrients i l'energia d'un arbre es poden gastar en fer que una sola fruita sigui la més gruixuda i sucosa possible. Pot semblar excessiu, però els resultats parlen per si mateixos. Aquestes estratègies produeixen constantment els melons de més alta qualitat del món. Quants melons de corona es conreen en un any? Només uns quants centenars arriben a la maduresa i, finalment, al mercat. La raresa d'un autèntic meló corona és el que fa que cada fruita sigui un autèntic article de luxe.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!