El menjar blanc són unes postres carregades de tradició i història en la gastronomia catalana. El seu origen es remunta a les comarques de Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, on es preparava especialment durant la Quaresma. Encara que avui dia també es gaudeix a Aragó, Catalunya i les Illes Balears, aquesta deliciosa crema de llet d'ametlles, aromatitzada amb canyella, llimona i sucre, continua evocant records de les receptes tradicionals de les àvies.
Com fer el menjar blanc
El menjar blanc té les seves arrels en l'Edat Mitjana, quan era una preparació popular en la península Ibèrica. En els seus inicis, s'elaborava amb carn d'aviram, ametlles i sucre, però amb el temps va evolucionar fins a convertir-se a les postres dolces que coneixem avui, fet principalment a base de llet, farina d'arròs i ametlles. A Reus, per exemple, es prepara amb ametlla, midó, sucre, llimona i canyella, mentre que a les Balears s'utilitza llet de vaca en lloc de llet d'ametlles, i a les Terres de l'Ebre es fa servir sèmola d'arròs amb beguda d'ametlles.

El naixement d'aquestes postres es remunta fins i tot a l'època romana, amb receptes similars descrites en obres com De agricultura de Cató el Vell i Cibarium album de Marcus Gavius Apicius. A més, la influència àrab és innegable, ja que ingredients clau com l'arròs i el sucre provenen de la seva tradició gastronòmica.
El naixement d'aquestes postres es remunta a l'època romana i ha passat de generació en generació
Per preparar el menjar blanc com feien les àvies, comença escalfant 1 litre de llet sencera amb una branca de canyella i closca de llimona fins a gairebé bullir. Després, barreja 100 grams de farina d'arròs amb 50 grams d'ametlles moltes i una mica de llet freda per obtenir una pasta suau. Retira la canyella i la llimona de la llet calenta, i incorpora la barreja de farina a poc a poc, removent sense parar per evitar grumolls. Cuina a foc baix fins que espesseixi i agrega 200 grams de sucre, continuant fins a aconseguir una textura cremosa.

Una vegada llest, aboca el menjar blanc en motlles i deixa refredar a temperatura ambient abans de refrigerar-lo durant almenys dues hores. Just abans de servir, decora amb una mica de canyella en pols per donar-li un toc final irresistible. Aquestes postres no només són una delectança per al paladar, sinó també un viatge al passat, evocant els sabors i aromes de la cuina catalana tradicional que les àvies preparaven amb tant afecte i que han sabut traslladar de generació en generació.