És fàcil pensar que menjar fruita és bo en totes les seves modalitats. Sigui sencera, suc o puré, les vitamines són allà i sempre serà millor això que res o que altres opcions de berenar amb pitjor fama com la brioixeria o les galetes. I aquest és un dels motius pel qual els purés de fruites envasats s'han convertit en un aliment més en els passadissos dels supermercats i en un bàsic per a moltes famílies amb nadons a casa i poc temps a l'agenda. Aquests purés envasats són molt fàcils de transportar, no necessiten fred, tenen una data de consum bastant àmplia i són fàcils de consumir fins i tot per a nens molt petits.

Menjar bosses de puré de fruita o fruita fresca

Quan mires els ingredients no hi ha res perjudicial (aparentment), ja que la majoria només contenen fruita i algun conservant. En aquesta llista d'ingredients és fàcil veure com són compostos per un 99% o fins i tot un 100% de fruita. En altres casos apareixen alguns cereals, una cosa que també ens indueix a pensar que és un bon producte. I fins i tot més contundent i, per tant, millor per a aquells nens més golafres. Llavors, per què es dubte de si són adequats o no per als nadons?

Puré fruita / Foto: Pixabay
La majoria només contenen fruita i algun conservant / Foto: Pixabay

"Les bosses de purés de fruites per a nadons estan tan de moda com les terribles càries dentals que produeixen, a curt termini, o com l'obesitat que fomenten, a llarg termini", així de taxatiu s'ha mostrat Julio Basulto, un dels nutricionistes més coneguts en xarxes socials, precisament pels seus comentaris i crítiques a la indústria de l'alimentació. De fet, tan en contra es mostra aquest expert en nutrició que no dubta a escriure en el seu blog que "hauria de prohibir-se la venda d'aquests productes dirigits a aquest tan vulnerable col·lectiu".

La primera raó és l'aparició de càries. Perquè sí, a les dents de llet també apareixen càries i aquestes poden fer malbé tant les genives com les dents que esperen sortir. I és que no és el mateix el sucre present de forma natural en la fruita que quan l'espremem o en fem puré, en part perquè en aquestes preparacions estem consumint molta més quantitat de fruita i s'ha separat d'altres nutrients. A més, el dany que provoca a les nostres dents no és igual si es mastega que si s'empassa en puré o suc.

Puré fruita / Foto: Pixabay
Purés, sucs i batuts de fruites / Foto: Pixabay

Aquests preparats estan formulats per obtenir la versió més dolça del producte i això pot crear una addicció. Sí, el sucre enganxa i cada vegada es necessita un grau de dolçor més important per obtenir el mateix plaer. Sabies que els iogurts d'avui són moltíssim més dolços que els que es comercialitzaven fa 50 anys? I aquest és només un exemple del molt que "ens hem endolcit" en aquests anys. Si a un nadó d'un any l'acostumes a productes molt dolços, voldrà cada vegada més sucre i això (no s'ha de ser nutricionista per saber-ho) deriva en problemes com obesitat i diabetis. Dos problemes de salut que ja es consideren una epidèmia en la nostra societat. Així doncs, aquests purés de fruites no es perfilen com l'opció ideal, però ningú no pot negar que són molt útils per a un dia d'estiu a la platja o la piscina.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!