El fuet és l'embotit català per excel·lència. Un producte exquisit ideal per picar entre hores, per un vermut o per fer un entrepà que agrada gairebé a tothom. Però amb el fuet sempre hi ha un dubte que plana a la ment dels catalans més gurmets: s'ha de menjar la pell blanca que té? Avui en traurem l'entrellat.

La pell del fuet

Com qualsevol embotit, el fuet va recobert per una pell que protegeix i conté la carn embotida. Al cap i a la fi, si l'embotit es diu així no és per capritx de ningú, sinó perquè la carn va literalment embotida dins la pell. Tradicionalment, aquesta pell en la qual s'embotia la carn eren els budells del porc; tripa natural que s'aprofitava per elaborar el producte (en aquest cas el fuet, però també llonganissa, botifarra, etc.), ja que del porc no se'n tirava res de res. Ara, però, els avenços tecnològics i la industrialització dels processos productius de molts d'aquests embotits han fet que la tripa natural se substitueixi, en la majoria de casos, per una mescla de cel·lulosa o plàstics. Això no vol dir, però, que encara hi hagi molts fuets que s'elaborin amb tripa natural de la manera tradicional, especialment els fuets artesans elaborats per petits productors locals.

Fuet con capa blanca unsplash
El fuet és un embotit exquisit. / Foto: Unsplash

Tant si és d'una manera com d'una altra, si ens fixem en el vessant més gastronòmic i menys nutricional del fuet, alguns experts en el tema expliquen que és millor menjar-se'l sempre sense pela

Així doncs, ens podem menjar la pela del fuet? La resposta és que sí, realment no hi ha d'haver cap problema amb ingerir la pela del fuet. Ara bé, com amb tot, hi ha algunes excepcions i matisos que cal tenir en compte.

Deixar-la o treure-la

Si el fabricant no ho especifica, la pell del fuet, en principi, es pot menjar. Ara bé, si la pell és de plàstic, és millor retirar-la. Però tant si és d'una manera com d'una altra, si ens fixem en el vessant més gastronòmic i menys nutricional del fuet, alguns experts en el tema expliquen que és millor menjar-se'l sempre sense pela. És el cas de Roberto Mearelli, de Can Colom (Osona), un expert elaborador de fuet que afirmava a 'El Comidista' que el fuet és millor menjar-se'l pelat. Retirar la part de tripa, plàstic o cel·lulosa i fongs que recobreix la carn permet gaudir de tot el sabor de l'embotit sense que la pell l'adulteri. Així doncs, com amb qualsevol producte, pots gaudir-lo de la manera que més t'agradi, però si vols seguir el consell dels experts, és millor que te'l mengis sense pela.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!