Des de fa anys que la cirera es considera com una de les millors fruites per depurar l'organisme, alliberant-lo de toxines. És que té molt bones propietats netejadores gràcies a les antocianines, la qual cosa li dona aquest pigment de color morat. Són capaços de neutralitzar els radicals lliures, responsables de malalties degeneratives tals com l'Alzheimer, el càncer o l'artritis. Avui et volem explicar més sobre aquesta fruita tan primaveral:

Propietats de les cireres:

  • Vitamines i minerals estratègics. Les cireres són riques en vitamines A i C, i compten amb la presència de minerals fonamentals per al correcte funcionament del nostre cos, com són el fòsfor, el calci, el potassi i el magnesi. També ens aporten fitonutrients, l'efecte antioxidant del qual protegeix les nostres cèl·lules contra aquest desgast oxidatiu, la qual cosa comporta minimitzar el risc de malalties del cor, i tots els problemes col·laterals greus que poden evolucionar a partir d'un mal estat del nostre múscul principal.
Cireres Árbol
Cireres Arbre / Font: Unsplash

Les cireres són riques en vitamines A i C

  • Antiinflamatori. Un dels atributs de les cireres és que contenen antocianines, uns pigments vegetals de color blavós, vermell fosc o morat, la funció del qual és atreure els depredadors perquè consumeixin els seus fruits i dispersin les seves llavors del fruit per col·laborar en garantir la seva reproducció. Els esmentats pigments també repercuteixen favorablement en el nostre organisme per què provoca un efecte antiinflamatori (a l'estil d'un ibuprofèn), que pot ser molt útil per alleujar el dolor muscular després de la pràctica intensa d'exercici. A més, aquest efecte analgèsic també pot exercir un paper preponderant en la prevenció de la rigidesa arterial i la hipercolesterolèmia. Aquest alleujament del dolor també beneficia altres malalties de similars característiques, com són l'artritis, la lumbàlgia i la gota.
  • Regulació del son. No sempre és fàcil adormir-se, encara que es tingui son en el moment de ficar-se al llit. Sembla una contradicció, però ens sol succeir més del que desitjaríem. Per a aquests casos, les cireres poden convertir-se en les nostres grans aliades, ja que contenen una substància denominada melatonina, que és una hormona produïda per la glàndula pineal i la responsable de regular els cicles del son. Una aliada inestimable per tenir el descans apropiat i aixecar-nos demà com a nous. També es considera que el consum de cireres contribueix a la regulació del sistema immune, per la qual cosa també estaria relacionat directament amb una millora substancial de l'equilibri del nostre sistema endocrí.
  • Millora de la salut dental. Tenir una dentadura en bon estat és important en tots els estats de la vida, encara que és evident que amb el pas dels anys, el seu deteriorament és inevitable. Per això, una de les recomanacions és prendre suc de cirera, ja que aquesta beguda pot redundar positivament en l'acumulació de placa dental i en la prevenció de la càries.
Plat de cireres
Plat de cireres / Font: Unsplash

Qui no pot consumir cireres?

Els estudis revelen que els nens o ancians no poden seguir una dieta rigorosa o exclusiva de cireres perquè pot portar les seves complicacions. Tampoc no s'aconsella en aquells pacients amb insuficiència hepàtica o renal.

Les cireres estan prohibides per als que pateixen diabetis, perquè tenen un alt contingut de sucre i hidrats de carboni. Tanmateix, pel seu rol de protector de la vista no podria faltar en la dieta del diabètic, (un dels problemes més habituals d'aquesta malaltia), sempre que es respectin les racions que indica el metge.