Les escopinyes són un menjar realment popular tant a Espanya com al Regne Unit, per exemple, on es mengen en vinagre o en menjars tipus snack. El millor de tot és que, a més de deliciosos, les escopinyes contenen una sèrie de propietats que són saludables per a l'organisme.

Propietats nutricionals de les escopinyes

Des d'un punt de vista nutricional, les escopinyes destaquen per la seva baixíssima aportació de greixos i de calories. Per exemple, 100 grams d'escopinyes aporten tot just 1 gram de greix i 82,60 quilocalories. De tota manera, segons el mètode triat per a la cocció i segons el producte en si mateix, el contingut gras i calòric pot augmentar.

Escopinya
Escopinya / Font: Unsplash

D'altra banda, les escopinyes aporten una bona quantitat de proteïnes d'alt valor biològic o de bona qualitat, per la qual cosa contenen tots els aminoàcids essencials. A més, són fàcilment digeribles.

Les escopinyes aporten una bona quantitat de proteïnes

Quant al seu contingut en minerals, es destaca en especial la presència de ferro, que aporta més quantitat que 100 grams de carn de vaca, que aporten només cinc mil·ligrams.

Com veus, unes aportacions ideals per a un estil de vida saludable. Un marisc, les escopinyes, que de vegades han de conviure amb diferents mites sobre els seus beneficis i riscos. Al marisc, com a aliment popular que és, l'acompanyen diverses llegendes urbanes. Al final sempre acabem pensant en quins beneficis ens aporta, si és realment sa, etc. La curiositat ha provocat que s'hagin creat alguns mites i veritats sobre el marisc. Avui t'aclarim alguns d'ells:

  • El marisc és afrodisíac: veritat

El marisc és un dels aliments més afrodisíacs que existeixen. Les ostres, les cloïsses, el musclo o les gambetes són els més afrodisíacs a causa del seu alt contingut en zinc que contribueix a crear testosterona i estrògens, i en proteïnes que ajuden el funcionament hormonal.

  • Les ostres, un remei per a la ressaca: veritat

Aquest mol·lusc conté gran quantitat de zinc. Aquest mineral, es perd quan consumeixes gran quantitat d'alcohol pel que menjar aquesta aliment després d'una llarga nit serà un remei perfecte.

  • El marisc augmenta el colesterol: fals

És cert que el marisc com tots els aliments d'origen animal conté colesterol. Però no obstant això, posseeix unes substàncies que impedeixen que el colesterol s'absorbeixi al nostre intestí. A més, diversos estudis asseguren que el marisc augmenta únicament el colesterol bo (HDL), i a més redueix els nivells de triglicèrids en sang. Per tant si tens colesterol, el marisc no és un problema.

Marisc
Marisc / Font: Unsplash
  • El marisc ajuda a aprimar-se: veritat

El marisc es caracteritza per la seva riquesa en aigua i el seu baix contingut en greixos, 100 grams de producte contenen menys de 100 calories. Per això el marisc és triat el producte estrella en moltes dietes.

  • Les persones acabades d'operar han d'evitar el marisc: fals

El marisc és ric en vitamines i proteïnes d'alta qualitat, que ens faciliten la regeneració dels teixits i ferides. A més, conté omega 3 i vitamina b12 que estabilitzen el sistema nerviós central, el iode regula la tiroide, ens aporta zinc, calci i ferro.