El perill de consumir aliments enllaunats va més enllà de la qualitat o frescor dels ingredients. Un aspecte crucial que moltes persones desconeixen és el recobriment tòxic dins de les llaunes, el qual podria posar en risc la salut. Tradicionalment, les llaunes d'aliments són revestides amb una capa protectora per evitar que el contingut entri en contacte directe amb el metall. Això prevé tant la corrosió de la llauna com la contaminació del producte alimentari. Tanmateix, moltes d'aquestes capes contenen substàncies químiques que poden ser nocives per a la salut, sent el bisfenol A (BPA) una de les més controvertides.

ekaterina bogdan PtBAOYPDMpE unsplash
Llaunes de menjar originals / Foto: Unsplash

El BPA és un compost químic utilitzat en la fabricació de plàstics i resines que recobreixen l'interior de les llaunes. S'ha demostrat que el BPA pot filtrar-se als aliments, especialment en condicions de calor, i després ser ingerit pels consumidors. Una vegada dins del cos, el BPA actua com un disruptor endocrí, el que significa que imita a les hormones naturals, especialment els estrògens. Això pot alterar l'equilibri hormonal i portar a una sèrie de problemes de salut, com trastorns reproductius, problemes de desenvolupament, alteracions en el sistema immunitari i més risc de càncer.

Les llaunes d'aliments són revestides amb una capa protectora per evitar que el contingut entri en contacte directe amb el metall

Malgrat que s'ha regulat l'ús del BPA en alguns països, no està completament prohibit a tots els productes. Fins i tot quan una llauna diu ser "lliure de BPA", això no garanteix que sigui completament segura. Les alternatives al BPA, com el BPS (bisfenol S), poden ser igualment preocupants, ja que s'han trobat indicis que també tenen efectes nocius similars.

calli macarone Vl78eNdiJaQ unsplash
Llaunes de menjar / Foto: Unsplash

Un altre factor a considerar és que, amb el temps, el recobriment de les llaunes pot degradar-se, especialment si la llauna s'exposa a condicions extremes de temperatura o emmagatzematge prolongat. Aquesta degradació augmenta les possibilitats que els químics es barregin amb els aliments.

Es recomana optar per aliments frescos o congelats en lloc d'enllatades

Per minimitzar el risc, es recomana optar per aliments frescos o congelats en lloc d'enllatades, i en cas de recórrer a aquests últims, buscar marques que utilitzin alternatives més segures al revestiment de les seves llaunes. També és important emmagatzemar les llaunes en llocs frescos i evitar escalfar el contingut directament al seu envàs. Com veus, encara que els aliments enllaunats són convenients, és fonamental que els consumidors siguin conscients dels perills ocults associats al recobriment de les llaunes, ja que a llarg termini podrien tenir un impacte significatiu en la salut.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!