La llimona, aquella fruita àcida i groga que sembla que només serveixi per acompanyar el peix i preparar sorbets. Però res més lluny de la realitat. La llimona és una fruita molt versàtil, apta per cuinar en primers, segons i postres, i amb un munt de propietats fabuloses per a la salut que de ben segur t'interessarà saber. En el dia mundial de la llimona, descobrim per què és sa menjar-ne una cada dia.

Una fruita remeiera

Que la llimona és font de vitamina C no és cap secret, igual que altres cítrics com la taronja o aliments com el bròquil i les mores. Però que la vitamina C serveix per prevenir refredats és un mite que segurament molts heu sentit alguna vegada i que no te cap fonament. Històricament la llimona ha servit per elaborar remeis casolans, sobretot barrejada amb herbes medicinals i altres productes com la mel. Però l'única malaltia que es podia evitar amb la ingesta de llimona era l'escorbut, causada per la manca de vitamina C a l'organisme i molt habitual entre mariners i pirates a l'edat moderna. Si un vaixell salpava a alta mar durant més de 10 dies, els tripulants havien de prendre una dosi de llimona al dia per pal·liar els símptomes de l'escorbut. Avui en dia però, ningú pren llimona per no emmalaltir d'escorbut, sinó per gaudir de la seva frescor i acidesa.

L'escorbut es podia evitar amb la ingesta d'una dosi diària de llimona

És una fruita que podem trobar durant gairebé tot l'any i que a casa nostra es cultiva a les Terres de l'Ebre i al País Valencià. De la llimona se n'aprofita tot: el suc, la carn i la pell. En una mateixa recepta podem fer-la servir en qualsevol de les seves formes.

El que sí que hauriem de fer és incorporar-ne almenys en un àpat diari per beneficiar-nos de les seves propietats saludables. Entre les més importants en destaquem tres:
- Facilita la baixada de colesterol
- Ajuda a combatre el restrenyiment
- Contribueix al bon funcionament del fetge

Llimona
Llimona - Pexels

Com preparar-la

Hi ha mil maneres de prendre llimona, però la més directa i senzilla és exprimint-la i rebaixar el suc amb aigua. D'aquesta manera en podeu prendre a mode de xarop, un cop al dia i sense preocupar-vos en fer-la servir per cuinar. Però si voleu incorporar-la en alguna recepta, us recomanem les cloïsses a la planxa amb llimona per una versió de mar, el conill rostit a la cassola amb llimona per una versió de muntanya i la mousse de llimona amb tres ingredients per fer un postre de primera. I tot i ser un tòpic, afegir llimona en plats de carn o peix no només ens proporciona els beneficis que hem esmentat, sinó que també ens ajuda a corregir l'acidesa d'alguns plats. És pràcticament un tot terreny a la cuina i una font de propietats nutricionals i saludables com cap altra.

Si voleu saber-ne més, podeu consultar aquest article on us detallem més a fons totes les propietats curatives de la llimona.