Menjar patates cuites fredes té diversos beneficis per a la salut que moltes persones desconeixen. Encara que les patates són un aliment bàsic en moltes dietes al voltant del món, la manera en què es consumeixen pot influir significativament en els seus efectes sobre l'organisme. A continuació, detallem les raons per les quals consumir patates cuites fredes és millor que menjar-les calentes.

Menjar les patates cuites fredes

Un dels principals beneficis de menjar patates cuites fredes és l'augment en la quantitat de midó resistent. El midó resistent és un tipus de carbohidrat que no es digereix a l'intestí prim, passant intacte a l'intestí gruixut on actua com a fibra dietètica. Quan les patates es cuinen i després es refreden, part del seu midó es transforma en midó resistent, la qual cosa té diversos efectes positius:

  1. Control de la glucosa en sang: El midó resistent té un menor impacte en els nivells de sucre en sang en comparació amb el midó digestible. Això és particularment beneficiós per a les persones amb diabetis o aquells que busquen controlar el seu nivell de glucosa en sang, ja que ajuda a evitar pics i caigudes brusques.

  2. Augment de la sacietat: El midó resistent pot ajudar a augmentar la sensació de sacietat, la qual cosa pot contribuir a una ingesta calòrica total menor. Això és útil per al control de pes, ja que sentir-te ple durant més temps pot reduir la temptació de menjar en excés o consumir snacks entre àpats.

sq lim GzJipMBFawA unsplash
Patata cuita / Foto: Unsplash

Un dels principals beneficis de menjar patates cuites fredes és l'augment en la quantitat de midó resistent

Beneficis per a la salut digestiva

El midó resistent també actua com un prebiòtic, és a dir, un tipus de fibra que alimenta els bacteris beneficiosos a l'intestí. Aquests bacteris fermenten el midó resistent, produint àcids grassos de cadena curta com el butirat, que té diversos beneficis per a la salut:

  1. Promoció d'una flora intestinal saludable: En alimentar els bacteris bons, el midó resistent ajuda a mantenir un equilibri saludable a la microbiota intestinal. Una flora intestinal equilibrada està associada amb una millor digestió, menor risc de malalties inflamatòries i una millora en la funció immunològica.

  2. Reducció de la inflamació intestinal: El butirat produït durant la fermentació del midó resistent té propietats antiinflamatòries que poden ajudar a reduir la inflamació a l'intestí, beneficiant els qui pateixen de trastorns inflamatoris intestinals com la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa.

gilberto olimpio MfgJxZdX39w unsplash
Patata trossejada / Foto: Unsplash

Un altre benefici de consumir patates cuites fredes és la reducció de l'aportació calòrica. El midó resistent aporta menys calories en comparació amb el midó totalment digerible, ja que no es descompon completament en glucosa. Això pot ser avantatjós per a aquells que busquen reduir la seva ingesta calòrica sense sacrificar la sacietat i el volum del menjar.

Menjar patates cuites fredes ofereix diversos beneficis per a la salut, des del control del sucre en sang i la promoció d'una flora intestinal saludable, fins a la reducció de l'aportació calòrica. Aquest senzill canvi en la preparació i consum de les patates pot marcar una diferència significativa en la dieta i benestar general. Així que, la pròxima vegada que cuinis patates, considera deixar-les refredar abans de menjar-les per aprofitar al màxim aquests beneficis.