Acostumes a guardar tot el que sobra de menjar, per poc que sigui, creient que l'utilitzaràs en un futur i, al final, acaba a les escombraries? Passa constantment. I amb tota mena de productes i aliments. Mitja taronja, un tall de pernil dolç, una mica de formatge fresc, un pot de tomàquet amb mitja cullerada... podríem fer una llista llarguíssima. Però el més trist és que, la majoria de les vegades, sempre s'acaba tirant perquè s'ha posat dolent.

Tirar un tàper si es podreix menjar

De vegades, no parlem que té mal aspecte, sinó d'un nivell més enllà. És a dir, que quan ens n'adonem, en aquest tàper hi ha vida. Organismes que sí que han aprofitat aquest tros de qualsevol cosa que abandonem i que ara han aconseguit el control del menjar i del seu recipient. Quan passa això les primeres vegades, molta gent reconeix que la primera sensació era la de fàstic. Veure aquesta floridura blanca i verda al recipient regira l'estómac. Després s'intenta netejar-lo, posar la carmanyola al rentaplats i repetir-se a un mateix que no havia de tornar a caure en l'error. Espòiler: tothom torna a caure.

Pa / Foto: IA

Fa uns dies, una amiga em va dir que això era dolentíssim i que la floridura que es forma a la carmanyola és molt perillosa. Pensava que estava exagerant, però de sobte em van començar a sortir vídeos a les xarxes socials sobre el perillós que és i la raó que tenia. L'explicació que em va acabar de convèncer és la de @cocuisinebymarta. Sobretot, perquè ella acaba tirant un tàper d'aquests que es veuen bons i cars. En el seu cas, la Marta va mostrar un tàper de formatge o d'una cosa que un dia va ser formatge, en un alt estat de composició. Com ella mateixa va dir, era molt probable que aquest recipient tingués ara micotoxines i espores. "Aquestes micotoxines i espores es distingirien per l'ambient tot just obrir la carmanyola, entrant pel nas, boca, pell, ulls, etc. Això pot causar problemes respiratoris, al fetge, malalties, irritacions a pell i ulls, entre d'altres," explica l'experta en nutrició.

El millor és tirar el recipient sencer, sense obrir

A més, insisteix en el fet que aquestes espores i micotoxines ho podria contaminar tot, des del taulell fins als estris que tinguem a la vista o fins i tot altres aliments. Així doncs, tal com ella fa, el millor és tirar el recipient sencer, sense obrir. Aquesta decisió tan dràstica és a causa d'un alt estat de descomposició. Si l'assumpte no és tan greu, sí que és possible salvar-lo, sobretot si parlem d'un de vidre o acer inoxidable, que són fàcils de netejar i desinfectar. Si el teu tàper és de vidre: oblida-te'n.

Tomàquet floridura / Foto: IA

Així, l'experta explica els tres consells per salvar una carmanyola. En primer lloc, obrir-lo en un lloc obert a l'aire lliure. Seguidament, no apropar el contingut a la cara. Res d'olorar-lo! I millor en una bossa que després es pugui tancar. Finalment, renta't les mans amb aigua calenta i sabó, fins i tot és bona idea posar-se guants. I, sobretot, revisa la teva nevera i rebost de tant en tant per evitar arribar a nivells tan alts de contaminació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!