Barcelona és la capital de la cultura gastronòmica catalana. Farcida d'elements que deixen els gormands i turistes bocabadats. Restaurants, cuiners, plats i tradicions que s'emmarquen en el zenit de la cuina catalana. D'entre tots aquests ítems, un dels que ressalta en majúscules a les agendes dels locals i estrangers és el mercat de La Boqueria de la Rambla. Aquest va suposar l'inici d'una història d'amor de tota la vida amb els mercats d'alimentació a l'aire lliure d'estil europeu.

La Boqueria: vuit segles d'història 

Aquest mercat fundat el 1217 va proclamar-se fa uns mesos guanyador del 2024 Global Tastemakers al Millor Mercat d'Aliments i Begudes, entre les millors destinacions culinàries del món. El mercat més antic de Barcelona, ​​fundat ja fa vuit segles, continua sent el punt de mira dels viatgers que viuen per menjar. Continua sent, en tots els sentits de la paraula, enlluernador. De fet, no hi ha millor manera de conèixer una ciutat que explorant els seus famosos mercats. Tant si es tracta d'un que fa segles com d'un que és relativament nou, serveix les millors menges que ofereix la ciutat. Un aparador que resumeix i aglutina el millor del millor d'aquella regió i que et permet descobrir l'essència d'aquella zona que visites a través de les parades del mercat, de la gent que s'hi mou i d'allò que s'ofereix.

Pinotxo funeral Juan Bayen Mercat de la Boqueria  Foto Carlos Baglietto (2)
L'entrada de la Boqueria / Foto: Carlos Baglietto

Una entrada plena de gom a gom, marcada per arcs modernistes amb el seu nom formal, Mercat de Sant Josep, et trobes amb l'estimulació de tots els sentits possibles. Les fruites fresques, senceres, sucades i barrejades, perfumen l'aire entre el qual ara són més de 200 parades repartides per tot el mercat. La fruita seca i els fruits secs s'escampen en caixes adossades, temptant qualsevol visitant a clavar les mans directament per sentir l'esmalt suau i provar la suavitat de les prunes.

És fins i tot divertit veure els turistes hipnotitzats davant aquests parades intentant identificar la mercaderia del venedor. "Què és això, canya de sucre sencera? Una ceba tendra bulbosa, plena de sabor per fer-la a la brasa?". Però no només els estrangers queden esmaperduts davant de tanta història gastronòmica, econòmica, social i cultural de Barcelona, sinó que el públic local també es deixa enamorar un cop cada certes setmanes o mesos pels paradistes de la Boqueria.

Carnissers que ressegueixen l'aroma de grans espècies fins a les salsitxes seques que suren entre elles, curades i emblanquinades amb la sal justa perquè una olor de mesura que passes et faci tornar a regirar cua per veure què t'acabes de perdre. Continuant el camí cap a la llotja del peix, on el paviment es torna relliscós a mesura que el gel sota les captures del dia es fon amb les hores. Aquí, navalles ben empaquetades, peixaters que empunyaven enormes taulells filant peix per encàrrec o utilitzant ganivets més petits per tallar una ostra al moment: un refrescant berenar amb trossos de llimona i tovallons per als sucs. 

Al cap i a la fi, recordar que tenim un tresor molt valuós per visitar a qualsevol moment del dia i que és una joia a tots els ulls internacionals. Esmorzar, vermut, dinar, berenar o sopar, el que sigui, amb una bona copa de vi català, una taula de formatges o el vermut amb les olives d'arreu del país i braves suculentes, un petit entrepà de pa cruixent fresc amb pernil salat que és irresistible. Només per aquest motiu, aquest mercat del segle XIII continua sent rellevant. Les possibilitats que alguna parada no sigui excepcional són escasses: La Boqueria, competitiva i afamada, escup talent!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!