El Mercat de la Boqueria ha homenatjat Josep Monje, propietari del restaurant Via Veneto, aquest dilluns 24 d'abril en el marc d’'El Consell de Savis', un cicle que reconeix la trajectòria de personatges destacats del món de la gastronomia barcelonina i catalana. A la taula, l’han acompanyat el seu fill i director del restaurant, Pere Monje, i el gerent de la Boqueria, Òscar Ubide. El president honorífic de la Boqueria, Salvador Capdevila, i l’actual president del mercat, Jordi Mas, han fet entrega al xef d’una placa i d’una figura a la seva versemblança. “És un orgull per a la Boqueria poder comptar amb figures com Josep Monje, que comparteix uns valors per l’esforç i la disciplina exemplars. Per nosaltres és un honor reconèixer una feina d'excel·lència feta durant tants anys”, ha afirmat Jordi Mas.
Passió per l'hostaleria
Josep Monje va néixer el 1943 a un petit poble del Pirineu, Pobellà, al cor de la Vall Fosca. En Josep era el segon fill d'una família humil. Tenien terres, però només hi havia feina per un dels germans, l’hereu. El 1956, quan en Josep només tenia tretze anys, va abandonar el seu poble per instal·lar-se a Barcelona. Pocs dies després d'aterrar a la ciutat ja estava treballant. “Vaig venir a treballar de qualsevol cosa i el destí em va portar a ser cambrer”, afirma en Josep.
Abans d'arribar al que es convertiria en el restaurant de la seva vida, en Josep va treballar a moltes altres cases. Va començar al restaurant Mediterráneo, netejant plats. “El primer cop que em van deixar servir un cafè a un client ho vaig trobar meravellós”, explica en Josep. Amb el temps acabaria descobrint que l’hostaleria és la seva vocació. Així va ser fins al 1967, quan es va inaugurar el Via Veneto i ell va entrar com a cambrer ras, l'única plaça que hi havia vacant. Un cop el maître es va jubilar, va ocupar el seu lloc. Dos anys després, els socis propietaris van nomenar director a en Josep, que acceptaria amb la condició de “seguir vestint de la mateixa manera perquè el client no canviés de percepció”.
La primera estrella Michelin de Barcelona
Amb el temps va anar adquirint les accions del restaurant dels diferents socis fins que va convertir-se en l'únic propietari l'any 1978. Actualment, Via Veneto té 56 anys d'història i s'ha convertit en un restaurant familiar, ja que hi ha entrat en joc la segona generació de la família, encapçalada per Pere Monje, que continua el rumb i els ideals que ha establert el seu pare.
A les vitrines del Via Veneto hi apareix 1 Estrella Michelin, la primera estrella de Barcelona, 3 sols Guia Repsol, el premi al 3r millor restaurant de Barcelona 2021 (Macarfi), Núm. 42 Best European Restaurant (The Daily Meal) i el Premi Nacional de Gastronomia (1984, 1994, 2013, 2019 i 2021).
La connexió amb Salvador Dalí
Via Veneto va ser un dels restaurants predilectes de Salvador Dalí. Habitualment, el pintor empordanès, arribava amb un seguici de convidats i organitzava veritables performances. Un sopar amb Salvador Dalí era sempre una cosa nova i única. El geni va demanar en una ocasió a Josep Monje botifarres per, tot seguit, penjar-les de les seves convidades a manera de collar.