Segur que més d'una vegada has acabat de cuinar i has posat tots els estris directament al rentaplats, sense pensar massa quins materials són més adequats per a aquest tipus de neteja. Però segons el farmacèutic i creador de contingut @farmaceuticofernandez, hi ha un tipus d'estri que mai no hi hauries de ficar si t'importa la teva salut. Es tracta dels estris de fusta, com culleres, espàtules o taules de tallar. Encara que puguin semblar resistents, la fusta és porosa i té petites esquerdes invisibles a simple vista on poden allotjar-se microorganismes. En sotmetre'ls a les altes temperatures del rentaplats, aquests porus es dilaten encara més i poden aparèixer noves fissures, el que facilita que els bacteris s'instal·lin i es multipliquin amb més facilitat.

L'estri que no has de ficar mai al rentaplats

El principal problema és que, encara que el rentaplats es percebi com un mètode higiènic per excel·lència, la calor i la humitat que genera poden ser perjudicials per a la integritat de la fusta. En lloc d'eliminar els microbis per complet, el procés pot acabar provocant just el contrari: que s'acumulin més. I el preocupant és que aquests microorganismes no són innocus, sinó que poden arribar a provocar infeccions si entren en contacte amb els aliments. El farmacèutic destaca que rentar a mà els estris de fusta és una opció molt més segura, sempre amb aigua temperada i sabó, i assecant-los immediatament després per evitar que retinguin humitat.

Les altes temperatures del rentaplats fan que la fusta s'esquerdi / Foto: Unsplash
Les altes temperatures del rentaplats fan que la fusta s'esquerdi / Foto: Unsplash

En sotmetre'ls a les altes temperatures del rentaplats, aquests porus es dilaten encara més i poden aparèixer noves fissures, el que facilita que els bacteris s'instal·lin i es multipliquin amb més facilitat

Aquest consell no només aplica a les culleres i espàtules tradicionals, sinó també a altres objectes de cuina que potser no solem tenir tan en compte, com els mànecs de fusta d'alguns ganivets, les taules per tallar pa o fins i tot els escuradents reutilitzables. Molts d'aquests articles, en veure's sotmesos repetidament al cicle del rentaplats, acaben deformant-se, esquerdant-se o perdent el seu acabat protector. I el que al principi semblava una superfície llisa i inofensiva, es converteix en un amagatall perfecte per a bacteris.


En xarxes socials, aquesta advertència ha cridat l'atenció de molts usuaris, que asseguren no haver-ho pensat mai. Però té tot el sentit si el mirem des del punt de vista microbiològic: la fusta no és un material impermeable, i el seu deteriorament sota certes condicions pot suposar un risc per a la salut. Així que ja saps, la pròxima vegada que acabis de cuinar, abans de llançar tot al rentaplats, atura't un segon i revisa quins materials estàs netejant. Perquè una cosa tan quotidiana com rentar malament una cullera pot tenir conseqüències més serioses del que sembla.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!