Sempre hem pensat que el millor per netejar la barbacoa és un raspall de metall, sens dubte és el més efectiu per desincrustar les restes de greix i menjar que van ennegrint les barnilles. Però cal tenir cautela quan utilitzem un raspall de metall o considerar altres opcions.

Paper d'alumini

Si no tens un raspall per a la barbacoa a la mà, una de les millors alternatives és una bola de paper d'alumini. Quan hagis acabat de cuinar la teva última hamburguesa, simplement arruga el paper d'alumini en una bola que sigui prou gran com per sostenir-se fàcilment amb un parell de pinces.

Sempre hem pensat que el millor per netejar la barbacoa és un raspall de metall

Ajunta la bola amb les teves tenalles i raspa el greixum. Tingues en compte que el paper d'alumini pot deixar petites peces i trossos, així que una vegada que hagis acabat, deixa que la barbacoa es refredi i utilitza un drap humit per netejar les restes.

Barbacoa
Barbacoa / Font: Unsplash

El millor és netejar la barbacoa després d'acabar de cuinar, abans que els residus de menjar es refredin i s'enganxin. Dit això, si no vas netejar les reixetes després de la teva última barbacoa i hi ha restes de menjar cremat al voltant, hi ha una manera fàcil de netejar-la abans de tornar a cuinar.

  • Encén la teva barbacoa i col·loca un full de paper d'alumini directament sobre les reixetes.
  • Tanca la tapa de la barbacoa.
  • Deixa que la barbacoa funcioni per uns minuts fins que s'escalfi i els residus comencin a estovar-se.
  • Retira els fulls d'alumini, després fregui la reixeta amb una bola de paper arrugat.

Les làmines d'alumini ajuden a atrapar la calor al voltant de la barbacoa, l'intensifiquen i ajuden a cremar i estovar qualsevol resta de menjar.

BBQ
BBQ / Font: Unsplash

Utilitza una meitat de ceba

Quan hagis acabat de cuinar, talla una ceba per la meitat i col·loca-la en una forquilla de barbacoa, amb el costat tallat cap a baix. Neteja la reixeta amb la ceba per veure com absorbeix ràpidament la brutícia. Una vegada més, és millor netejar la barbacoa després de cuinar. Tanmateix, aquest mètode també funciona abans de començar a cuinar a la barbacoa.

Encén la barbacoa i dona-li temps per escalfar-se. Una vegada que la barbacoa sigui calenta, neteja-la amb la meitat de ceba. Opcionalment, també pots recórrer a posar paper d'alumini a sobre perquè la reixeta retingui la calor i les restes de menjar s'estovin abans.

Quan hagis acabat de netejar la reixeta, simplement elimina la meitat de la ceba. El millor de tot és que si la teva barbacoa és de carbó, pots simplement llançar la ceba directament sobre els carbons per donar-li gust dels aliments que estàs a punt de cuinar.

Consells generals per saber com netejar una barbacoa

  • És interessant fer una neteja profunda cada 3 mesos, depenent de la freqüència d'ús. L'important és cuidar tots els components, no deixar-los bruts ni fer neteges parcials que redueixen el temps mitjana de durada de tots els materials.
  • Mai no has d'apagar les brases amb aigua.

És convenient posar sota resguard la teva barbacoa, evitant que estigui exposada a la pluja o el sol permanentment, o bé protegir-la amb una funda per a barbacoa.