Queden molt pocs dies per a Dijous Gras, una festa gastronòmica emblemàtica a Catalunya, i fa pocs dies que es van fer públics els guanyadors de la 10a edició del Concurs de Botifarra d’Ou Artesana, antesala de Dijous Gras i la setmana de Carnestoltes. El concurs, impulsat per la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn vol promocionar, fomentar i fer ressò dels oficis relacionats amb la carn i els productes carnis a Catalunya, així com vetllar per la qualitat i la millora dels productes carnis tradicionals.
Millor Botifarra d’Ou Artesana de Catalunya
En aquesta desena edició s’han presentat un total de 38 botifarres a la categoria Millor Botifarra d’Ou Artesana Tradicional, i 28 botifarres a la categoria de Millor Botifarra d’Ou Artesana Singular de 42 elaboradors de 19 comarques de Catalunya. Aquesta vintena de regions demostren que “el concurs s’ha consolidat com un fidel reflex de la xarcuteria catalana, amb zones de llarga tradició i d’altres on la botifarra d’ou s’ha incorporat més recentment, demostrant la diversitat i excel·lència del sector”, ha remarcat Pròsper Puig, president de la Fundació Oficis de la Carn. Per altre costat, Josep Dolcet, secretari del jurat, ha afegit “en aquestes deu edicions hem vist una millora notòria de la botifarra d’ou fet que demostra l’esforç dels professionals per perfeccionar el producte i mantenir-ne l’autenticitat”.
El guardó Millor Botifarra d’Ou Singular de Catalunya - Som Gastronomia 2025 ha estat per a Josep Viladecàs de Fussimanya de Tavèrnoles i Vic, amb una botifarra d’ou amb carxofes i ceba. Viladecàs ha confessat que la inspiració va sorgir de la cuina del restaurant que també regenta: “Aquest any volíem presentar una botifarra diferent i la inspiració ens va venir directament de la cuina del nostre restaurant. Ara és temporada de carxofes i una de les nostres especialitats és un arròs caldós amb carxofa i sofregit. Vaig pensar que aquesta combinació podia encaixar en una botifarra d’ou. En tastar-la, vam veure que el gust, la textura i l’equilibri d’ingredients funcionaven perfectament”.
El guardó Millor Botifarra d’Ou Tradicional de Catalunya - Som Gastronomia 2025 ha estat per a Ramon Hernando de Xarcuteria Hernando de Barcelona, amb una recepta heretada del seu pare i que ha anat ajustant lleugerament. “És la mateixa recepta que ja va guanyar el 2016 i que prové del receptari familiar. S’han anat ajustant alguns paràmetres, però l’essència és exactament la mateixa. En productes tradicionals com aquest, cada detall compta: el tipus de carn, el punt exacte de sal i pebre, i especialment la cocció, que pot marcar la diferència en la textura i el sabor”.
En la categoria de Millor Botifarra d’Ou Tradicional
Millor Botifarra d’ou - Som Gastronomia 2025
- Ramon Hernando – Xarcuteria Hernando, Barcelona.
- Josep M. Saborit - Carnisseria Xarcuteria Saborit, Calldetenes.
Mencions del jurat:
- Mercè Aloy - Carnisseria Xarcuteria Mercè Aloy, Manresa.
- Jordi Pujol - Carnisseria Jordi Pujol, Tossa de Mar.
- Daniel Marquez - Cal Noc, Moià.
En la categoria de Millor Botifarra d’Ou Singular
Millor Botifarra d’ou - Som Gastronomia 2025
- Josep Viladecàs - Fussimanya, Tavèrnoles i Vic. (Botifarra d’ou amb carxofes i ceba)
- Ramon Hernando – Xarcuteria Hernando, Barcelona. (Botifarra d’ou amb formatge tendre de cabra i ceba caramel·litzada)
Mencions del jurat:
- Enric Rosell - Ca l’Estevet, Ordal. (Botifarra d’ou amb rostit d’ànec mut del Penedès)
- Cesc Colom - Carnisseria Colom Vila, Manlleu. (Botifarra d’ou amb pop a la gallega)
- David Riera - Can Vilada, Vic. (Botifarra d'ou amb entrebancs dolços)