La calçotada és un àpat comunitari que ha esdevingut la manera més tradicional de menjar els calçots. A Valls, la ciutat d'on és originària la calçotada se celebra a finals de gener i des de l'any 1982 és la calçotada popular de més renom. Les calçotades se solen fer des de finals de la tardor fins al març o principis d'abril, segons la temporada.
🧅 Temporada de calçots: com fer-los al forn a casa i preparar una salsa per llepar-se'n els dits
👨🍳 3 receptes amb calçots ben catalanes i innovadores als fogons d'Ada Parellada
El primer plat del menú típic de calçotada són els calçots, servits en teules per mantenir-ne la temperatura, amb la salsa típica que els acompanya, la salvitxada o bé el romesco. Després se sol menjar carn a la brasa amb torrades, acompanyada de vi negre o cava. Els calçots se serveixen tal com surten de la graella i cal pelar-los i sucar-los a la salsa. D'uns anys ençà, sobretot als restaurants, és costum de posar-se un pitet per a evitar de tacar-se la roba.
La millor calçotada de Madrid
El passat dilluns el diari digital El Confidencial va publicar un article on asseguraven que una de les millors calçotades es trobava al centre de Madrid. Els usuaris de X (Twitter) no van trigar a respondre. "Havia de passar", publicava el compte de Twitter @etfelicitofill, compartint una captura de la notícia. Hores més tard, múltiples persones comentaven l'article.
El diari digital destacava al titular de l'article que la millor calçotada era sense pitet i sense taques de romesco i que es trobava a un restaurant del centre de Madrid. Aquest local madrileny és Barra Alta Madrid i està situat al barri Salamanca de la capital espanyola. Va obrir les portes al públic l'any 2021 i està liderat pel xef català Dani Roca i Mauro Gueblan.
El local compta amb una decoració elegant, acollidora i molt cuidada, però també divertida i informal. Una zona de barra amb taules altes de marbre que creen un ambient relaxat i distès. I una altra, amb taules baixes, cadires i butaques que aporten un aire colonial i conviden a menjar relaxadament.
Els calçots de Barra Alta
El que ha fet que aquest restaurant es posicioni com "el millor restaurant de calçots" de Madrid és gràcies a la mena de plats que se serveixen. Barra Alta barreja tradició amb innovació a través de plats com els calçots confitats a baixa temperatura sobre salsa romesco, suc de carn i botifarra de perol, o calçots en tempura amb un toc de chaat massala i acompanyats de salsa romesco. Això sí, són calçots amb Indicació Geogràfica Protegida (IPG) de Valls, a Tarragona. En tots dos plats, l'hortalissa se serveix neta i emplatada per a "estalviar-nos els guants, el pitet i les enutjoses cendres", destaca El Confidencial.
Mofes a Twitter
Els usuaris de la plataforma d'Elon Musk van omplir el tweet de @etfelicitofill amb comentaris plens de crítiques i humor.
Havia de passar… pic.twitter.com/DQGCgzSNep
— EtFelicitoFill ⚡️ (@etfelicitofill) February 27, 2024
@HlFerran comenta el tweet dient el següent: "Amb tempura... amb suc de carn.... sí, home, i amb "callos a la madrileña". Va home, va. Aquesta gent estan sonats!"
Altres usuaris opten per tractar amb humor i gifs la notícia com @A8Cotado:
Calçotada sense pitet ni taques? pic.twitter.com/jC1DmzzQqQ
— Albert Cotado i Carreño (@A8Cotado) February 27, 2024
D'altra banda, @AmicsFerSEDLR diu que "sense pitets ni romesco, no és una calçotada, són cebes amb coses".
L'usuari @Toi68424719 fa mofa de com pronuncien "pà amb tomàquet" i diu: "De los creadores del “pan tomata” llega “la mejor calçotada”.
L'usuari de @Ioxanma escriu que al restaurant es mengen calçots, però que allò no és pas una calçotada.
Això no és una calçotada. Menjar calçots? Si, però no és una calçotada idiotes del pamtumaca i lalioli !!!
— LoXanMa //*// (@loxanma) February 27, 2024
Han trobat la c trencada.... Tenen molt de merit...
— blas de lezo76 (@lezo76) February 27, 2024
I d'altres creuen que ja és suficient que hagin utilitzat la c trencada per escriure "calçots".