L'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm ha acollit aquest matí la 6a edició dels premis Millor Coca de Sant Joan 2024. Es tracta d'un certamen que busca, d'entre totes les pastisseries que s'hi presentin, la que elabora la millor coca de Sant Joan en cinc categories diferents: coca de fruita i pinyons, de crema i pinyons, de llardons, de xocolata i creativa.

Les guanyadores d'enguany

Les pastisseries guanyadores de les cinc categories han estat: pastisseria Brunells en la categoria de millor coca creativa; forn San Gil a millor coca de xocolata; Pachi Larrea Pastisseria a millor coca tradicional de fruita confitada i pinyons; La Palma Pastissers s'ha imposat en la categoria de crema i pinyons; i el forn Muntada ha guanyat la millor coca de llardons. Els establiments es reparteixen entre les poblacions de Barcelona, Castelldefels, Sabadell i Castellar del Vallès.

Igual que en edicions anteriors, la d'enguany ha estat la més multitudinària del sector. Es tracta de l'esdeveniment de referència a Catalunya pel que fa a elaboració de coques de Sant Joan, tant de tradicionals com de creatives. Els guanyadors s'han escollit amb un tast que han realitzat diversos forners i pastissers professionals i d'excepció. Les peces que es presentaven a concurs s'havien de lliurar a la mateixa Antiga Fàbrica d'Estrella Damm avui entre les 9:00 h i les 11:00 h.

Uns premis de prestigi que demostren el bon estat de salut de la pastisseria catalana i que reivindiquen la importància de la pastisseria artesana i tradicional

Per tal d'evitar el malbaratament alimentari, a més, l'agència Sr i Sra Cake s'ha encarregat de donar un ús social a les coques presentades al concurs. L'entitat les farà arribar a la Fundació Can Pedro, que s'encarregarà de distribuir-les entre els col·lectius més vulnerables. Un concurs de prestigi, però també solidari, que té un impacte positiu en les pastisseries guanyadores de cada any.

Edicions anteriors

En edicions anteriors, les coques guanyadores s'han elaborat en obradors d'arreu de Catalunya. L'any passat, la Fleca Rovira, de Santa Angès de Malanyanes, va guanyar en la categoria de coca clàssica; Montserrat Forners, de Barcelona, es va endur el guardó a millor coca creativa; el premi a millor coca de xocolata va ser per a La Pastisseria Barcelona; la Fleca Santacreu va guanyar la millor coca de crema i pinyons; i finalment el forn de pa i pastisseria El Racó, de Granollers, es va endur el guardó a millor coca de llardons del 2023. Uns premis de prestigi que demostren el bon estat de salut de la pastisseria catalana i que reivindiquen la importància de la pastisseria artesana i tradicional.

Cada vegada són més les alternatives ràpides i barates de supermercat d'alguns dels plats tradicionals més icònics: la mona, la coca de Sant Joan o el tortell de reis, entre d'altres. Però una mona, una coca de Sant Joan o un tortell de pastisseria no tenen ni punt de comparació amb la qualitat que pot oferir qualsevol altre establiment no professional del sector.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!