En plena tardor, des de Barcelona fins a l'últim poble del Pirineu, Catalunya s'omple de jornades gastronòmiques. Aquest cap de setmana l'encapçalen les fires dedicades, entre d'altres, a trobar la millor croqueta del Vallès o a donar a conèixer el producte de proximitat al bell mig de plaça Catalunya a Barcelona. Més d'una desena de propostes que no us podeu perdre. Preneu nota!

La Moguda Gastronòmica - Santa Perpètua de Mogoda

A Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) hi arrenca aquest cap de setmana la Moguda Gastronòmica, una fira farcida d'activitats que s'allargarà fins al 5 de novembre i durant la qual se celebrarà el concurs per trobar la millor croqueta del Vallès. Restauradors de tota la comarca competiran en tres categories: millor croqueta tradicional, vegetariana i creativa. El pròxim dissabte 28 d'octubre es durà a terme la competició i s'anunciaran els guanyadors, escollits per un jurat mediàtic en el qual hi destaca la presència de Miguel Carretero, millor croqueta del món a Madrid Fusión.

A més del concurs, la fira comptarà amb diversos tallers i activitats, que començaran dissabte 21 amb el showcooking de plats KM 0 que la xef i col·laboradora de La Gourmeteria, Ada Parellada, oferirà a la plaça del Mercat Municipal de Santa Perpètua a partir de les 11 h, activitat en la qual s'oferiran tastets als assistents.

🎥 La cuina d'Ada Parellada: els 3 plats que es poden fer amb una llauna de tonyina

L'objectiu de les jornades gastronòmiques és promoure, difondre i projectar al públic els restauradors del municipi. Una vintena d'establiments cuinaran plats especials per a l'ocasió (menús duo, cuines del món, esmorzars de forquilla...) amb productes de la terra i a un preu especial. Però a més de tastar els restaurants de Santa Perpètua de Mogoda, també podeu participar d'un bingo gastronòmic o aprendre a fer els millors maridatges per les vostres receptes en dos restaurants de la ciutat. Mil-i-una opcions per gaudir de la millor gastronomia del Vallès a Santa Perpètua.

Plats de la Moguda Gastronòmica - Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda
Plats de la Moguda Gastronòmica - Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda

📍 Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental)
📅 Del 21 d'octubre al 15 de novembre

Fira Mercat de Mercats - Barcelona

La plaça Catalunya de Barcelona acull, per primera vegada, la Fira Mercat de Mercats, la gran festa dels mercats de Barcelona on el producte i la gastronomia de proximitat són els protagonistes. Del 20 al 22 d'octubre, barcelonins, visitants i turistes podran gaudir de la 12a edició d'una fira que enguany compta amb la participació de més d'una desena de paradistes de diferents mercats de Barcelona, com el de Sants o el de Santa Caterina. El producte fresc serà el protagonista de les parades principals, en les que es podrà comprar carn, peix i verdura, amb opció a cuinar-ho directament en un punt de barbacoes que s'instal·larà a la plaça.

A més de les parades alimentàries, la fira també tindrà una zona de restauració en la qual diferents restaurants de la ciutat oferiran dues tapes, una a 3 € i una altra a 5 €, que es podran adquirir directament als locals. També es podran comprar dos tipus de menú: un de 10 €, que inclourà una tapa de 3 euros, una tapa de 5 euros i una beguda o dues aigües; i un menú familiar de 20 € amb dues tapes de 3 euros, dues tapes de 5 euros i dues begudes. Entre els restaurants més destacats hi haurà Per feina, Dos pebrots, Nectari i Rasoterra, entre moltes altres propostes gastronòmiques.

La plaça Catalunya reservarà un espai per als més menuts, amb diferents jocs infantils, i acompanyarà tota la fira amb diferents espectacles de música en directe. Però la novetat més important seran els showcookings i xerrades que oferiran diferents cuiners amb estrella Michelin. Raül Balam, Oriol Castro, Rafa de Bedoya d'Aleia, Francesc Beltri i altres cuiners impartiran classes i tallers a l'aula gastronòmica de la fira. En total seran més de 20 activitats repartides en 3 dies, al cor de Barcelona, i amb els millors restauradors i productors de la ciutat oferint el bo i millor de la gastronomia local.

 

Diferents espais de la fira Mercat de Mercats - Ajuntament de Barcelona
Diferents espais de la fira Mercat de Mercats - Ajuntament de Barcelona

L'horari del Mercat de Mercats serà:

- Divendres 20 d’octubre, d’11.00 a 22.00 h
- Dissabte 21 d’octubre, d’11.00 a 22.00 h
- Diumenge 22 d’octubre, d’11.00 a 21.00 h

📍 Plaça Catalunya de Barcelona
📅 Del 20 al 22 d'octubre

9a fira del vi i la gastronomia - Esparreguera

Eparreguera acull el pròxim diumenge 22 d'octubre la 9a fira del vi i la gastronomia, una jornada gastronòmica dedicada a l'enologia que arrencarà a les 10 h amb un esmorzar de forquilla al restaurant Cal Sant. Seguidament, a les 13 h, començarà el concurs de tast per parelles, que s'allargarà fins a les 17 h, i que donarà pas a la ronda de tast en grup. La mateixa tarda es repartiran els premis als tastadors guanyadors i a la nit es farà un concert de música en directe a càrrec de Her Majesty Band. Un dia rodó per tancar un cap de setmana gastronòmic de primera.

📍 Esparreguera (Baix Llobregat)
📅 Diumenge 22 d'octubre

Mercat Origen Montserrat - El Bruc

Al Bruc, el solstici de tardor se celebra el diumenge 22 d'octubre al Mercat Origen Montserrat, un espai on durant tota la jornada es duran a terme activitats gastronòmiques, culturals, musicals i tallers d'artesania. El mercat arrencarà a les 9 h amb un esmorzar de forquilla i s'acabarà a les 14 h amb el sorteig d'un lot de Nadal entre els participants. Durant tot el matí es duran a terme les activitats, prèvia inscripció, a més de vermut i visites guiades.

📍 El Bruc (Anoia)
📅 Diumenge 22 d'octubre

13è mercat del cava i la tapa - Roquetes del Garraf

Dissabte 21 i diumenge 22 d'octubre, a Roquetes del Garraf s'hi celebra la 13a edició del mercat del cava i la tapa, la cita anual del municipi amb la millor gastronomia de la comarca. Des de les 11 h del matí i fins ben entrada la mitjanit, Roquetes s'omplirà de concerts, tastos, activitats infantils, visites guiades, espectacles teatrals i un munt d'activitats més per gaudir del cap de setmana. A més, al matí també s'obrirà el mercat, en el qual els productors de la zona oferiran el bo i millor del seu producte al públic. 

📍 Roquetes del Garraf (Garraf)
📅 21 i 22 d'octubre

Jornades micològiques del Pallars Jussà

Tremp, Isona i Conca Dellà i la Pobla de Segur seran l'escenari de la XXII edició de les Jornades micològiques del Pallars Jussà, organitzades pel Consell Comarcal i l'Institut d'Estudis Ilerdencs en el marc del festival gastronòmic Cordevi. Isona serà l'escenari d'una sortida micològica guiada al bosc, de 9 h a 13 h, amb la micòloga Laia Ribas, vicepresidenta de la Societat Catalana de Micologia, que ensenyarà als visitants tot el que és imprescindible sobre els bolets. Al vespre de 19 h a 23 h, al mateix poble, es farà el 7è Boletast, un tast de cerveses artesanes i productes de proximitat maridats amb la millor música en directe.

📍 Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà)
📅 Fins al 22 d'octubre

Jornades gastronòmiques del romesco - Tarragona

Tarragona torna a ser l'escenari de les jornades gastronòmiques del romesco. Fins al 22 d'octubre, romescos i vins macabeus es tornaran a aliar en les propostes de menú que els 24 restaurants participants d'enguany han preparat per a aquesta vuitena edició de la fira. Receptes tradicionals i innovadores amb productes de proximitat i amb el romesco com a protagonista, maridats amb vins 100% macabeu de la DO Tarragona. Enguany, a més, les persones que ho vulguin podran sumar el seu granet de sorra amb una aportació a l'Associació Contra el Càncer de Tarragona. Un component solidari que dona un valor afegit a la fira.

📍 Tarragona (Tarragonès)
📅 Fins al 22 d'octubre

VII Jornades Gastronòmiques de la Cuina de l'Arròs de Tardor - Mont-roig del Camp

Mont-roig del Camp dona el tret de sortida de les VII Jornades Gastronòmiques de la Cuina de l’Arròs de Tardor, durant un cap de setmana en què diferents restaurants oferiran degustació i maridatge del seu plat participant per només 4 €. Una oportunitat única per conèixer i tastar la gastronomia del Botánico, Chez Lorenzo, La Tasca d'en Joan i fins a 11 establiments del municipi que preparen els millors plats amb l'arròs com a protagonista.

📍 Mont-roig del Camp (Baix Camp)
📅 Fins al 22 d'octubre

10a mostra enogastronòmica de l'Enramada - L'Arboç

Fins a 7 parades arbocenques oferiran els seus productes a la desena edició de la Mostra de l’Enramada del Penedès, una xifra històrica que mai no s'havia assolit. L'Enramada oferirà 19 parades en total dividides en 3 temàtiques centrals: forns de pa (7 parades, 3 de les quals arbocenques), cellers (5 parades, 1 de l'Arboç) i restaurants (5 participants, 2 arbocencs). A més, també hi haurà una parada de cervesa artesana i una parada de turisme rural de l'Arboç.

📍 L'Arboç (Baix Penedès)
📅 Del 20 al 22 d'octubre

Solsoterra - Solsona

A Solsona s'hi celebra una nova edició del Solsoterra, la fira de proximitat de la comarca. Enguany s'hi celebrarà el tradicional mercat del bolet i tot d’activitats relacionades amb aquest producte del bosc, a més d'un espai de venda per a la producció ecològica de la comarca acompanyat d’activitats i xerrades relacionades amb la sostenibilitat, la salut i el medi ambient. La fira es complementarà amb la jornada de masies sostenibles i el Solsbirra Fest, un festival de cervesa artesana que omplirà de festa el municipi. 

📍 Solsona (Solsonès)
📅 21 i 22 d'octubre

Tocats per la tardor - Prats de Lluçanès

Tocats per la tardor, a jornada gastronòmica dedicada al producte de proximitat de Prats de Lluçanès que començarà a les 12 del migdia del diumenge 22 d'octubre. El mercat setmanal estrenarà la fira amb un taller de cistells de vímet, gratuït i obert a persones de totes les edats. A partir de les 13 h, a la plaça de l’Església, s’hi podran trobar parades de menjar amb productes de temporada i begudes. A la mateixa plaça s’habilitarà un espai per menjar les diferents tapes, que es podran adquirir per un preu d’entre 2 € i 4 €. Els establiments participants d’enguany són: Cal Girvent, Peixateria Escrigas, Olivas Caseras, Cal Siller, Carnisseria Loreto, El Taulell i Cal Finus.

📍 Prats de Lluçanès (Lluçanès)
📅 22 d'octubre