Nou rècord mundial per al preu del millor formatge Cabrales d'enguany: 36.000 euros. És el preu del millor Cabrales de l'any, que ha estat subhastat aquest diumenge a Arenas de Cabrales, a Astúries. Es tracta d'una xifra mai assolida en 52 edicions que fa que se celebra aquest certamen dedicat al formatge més reconegut d'Astúries. Igual que en l'edició anterior, Iván Suárez, del Nafrar de Colloto, d'Oviedo, ha estat qui més ha licitat per fer-se amb la peça, que de nou, es manté en el Guinness World Records com el formatge més car de quants se subhastin en el món enguany. Aquesta famosa varietat de formatge asturià té aquest rècord a les seves mans des de 2018, tot i que, en la subhasta d'enguany s'han superat en 6.000 euros els 30.00 que el mateix Nafrar de Collota van pagar el 2023.
Un formatge de 2,5 quilos
El Cabrales guanyador d'aquest any és una peça de dos quilos i mig elaborada per la formatgeria Ángel Díaz Herrero, de Tielve, la que ha estat seleccionada pel jurat com la millor dels 15 productors que participaven en el concurs i que posteriorment va ser objecte de la subhasta. El preu de sortida del formatge era de 3.000 euros i la participació de nou establiments hostalers d'Astúries i Madrid —4 d'ells participaven per primer cop—, entre els que estava Nafrar de Colloto, que ja ha guanyat les quatre últimes edicions. El preu que ha pagat aquest restaurant ha anat pujant cada any, el primer que va assolir el rècord de preu va ser el 2018 amb un preu de 14.300 euros per la peça guanyadora del concurs. Un any més tard, ells mateixos van batre el rècord pagant 20.500 euros, i de nou en 2023, quan va arribar fins als 30.000. La pandèmia va impossibilitar l'organització del concurs durant 2 anys, però quan es va reprendre el 2022, Nafrar de Colloto va desemborsar 17.000 euros per la peça guanyadora.
Madurat a coves naturals
El Cabrales és el formatge asturià per excel·lència, i una marca d'identitat d'aquest territori. És un formatge natural que s'elabora artesanalment amb llet crua de vaca o barreja de dues o tres classes —vaca, ovella i cabra— que es madura en coves naturals dels Pics d'Europa entre dos i quatre mesos en unes condicions d'humitat que afavoreixen el desenvolupament de floridures del tipus penicillium, que li aporta les seves característiques vetes i taques de color blau verdós.
El seu sabor, una de les senyes d'identitat, és lleugerament picant, més acusat quan està elaborat amb llet de cabra i ovella pura o en mescla procedent de ramaderies registrades de la zona de producció, el consell de Cabrales i tres localitats del veí municipi de Peñamellera Alta, en ple parc nacional de Pics. El Cabrales es troba emparat per la Denominació d'Origen Protegida (DOP) des de 1981 i és el més internacional i conegut dels més de 300 referències formatgeres que hi ha a Astúries, una de les regions europees amb més varietat de formatges.