El formatge és un dels plaers culinaris més importants que hi ha a tot el món. Tant és així que els World Cheese Awards van dictar sentència triant els millors formatges del món. Amb gairebé 3.500 participants, de més de 40 països, aquest certamen celebrat a la ciutat noruega de Bergen va escollir els 15 millors formatges del món. Segons els World Cheese Awards, Itàlia és el país que té més formatges entre els millors del món, tanmateix, és el Noruega on hi ha el millor formatge del món. Es tracta del Fanaost d'Ostegarden, produït per les 12 vaques d'aquesta granja, és un gouda anyenc produït a l'est de Noruega.
![Parmesà Parmesà](/uploads/s1/44/93/06/61/parmesano_15_630x420.jpeg)
El formatge és un dels plaers culinaris més importants que hi ha a tot el món
Si venim més a prop, a Espanya, hi ha certs tipus de formatge molt coneguts i que també són àmpliament consumits i lloats. Vols saber-ne quins? Aquí te'n deixem alguns dels que aquest Nadal pots comprar per a una taula de formatges perfecta:
- Formatge manxec, un clàssic
Si parlem de formatges espanyols, segurament que a més d'un el primer que se li ve al cap és el formatge manxec. Tot un clàssic i un referent de la gastronomia espanyola. Els formatges manxecs s'elaboren en molts dels municipis d'Albacete, Ciudad Real, Conca i Toledo i es consumeix a gran escala a tot el país i també fora de les nostres fronteres, d'allà la seva fama internacional.
- Formatge de Cabrales, el plaer fet formatge
Hi pot haver molts tipus de formatges blaus, però cap igual que el formatge de Cabrales. Procedeix d'Astúries, la regió on hi ha un major nombre de formatges amb Denominació d'Origen Protegida. Malgrat el seu aspecte i la seva potent olor, que al principi pot fer desistir de menjar-lo, el cert és que, en boca, aquest tipus de formatge és un veritable plaer per als sentits.
S'elabora amb la barreja de dues o tres classes de llet de vaca, cabra o d'ovella i es curen en coves, on adquireixen el fong Penicillium, que és el causant del seu característic aspecte, amb taques verdes i blaves.
![Formatge Formatge](/uploads/s1/44/93/06/89/queso_15_630x420.jpeg)
- Formatge Idiazabal, una addicció
I si seguim pel nord d'Espanya, no podem oblidar-nos del formatge Idiazabal, elaborat al País Basc i Navarra. Segur que, si ets un expert en formatges, serà al teu top 5 de formatges espanyols. I si encara no ho has fet, a què estàs esperant a provar aquesta delícia? T'advertim que és un formatge potent, però quan t'acostumes al seu sabor, no deixaràs de menjar-lo. Al costat d'una bona copa de vi negre, és l'aperitiu ideal.
- Formatge de Tetilla, el més tendre
De Galícia ens arriba el formatge de Tetilla, un dels formatges espanyols més carismàtics, especialment per la seva peculiar forma cònica, a més de per la seva extraordinària qualitat. L'exterior és una espècie d'escorça groga, tanmateix, per dins, aquest formatge és tou i molt suau i fàcil de menjar, ja que és untuós i molt cremós. De fet, la millor forma per degustar-lo és untar-lo en una torrada de pa.