Les mones de Pasqua són sinònim de felicitat. Una alegria dolça en forma de pastís i figures de xocolata que apassiona els més petits de la casa, els fillols i les filloles, però també és un regal per als padrins i les padrines. La Setmana Santa és a tocar i, com marca la recent tradició del calendari gastronòmic, aquest dimarts al migdia ha tingut lloc a Barcelona la IV edició del concurs La Millor Mona de Pasqua 2025. En la categoria de mona tradicional, s'ha imposat la pastisseria Passions, l'Origen del Pa, amb establiments al Vendrell, a Calafell i a Vilanova i la Geltrú. D'altra banda, a la categoria de la figura basada en l'ou de xocolata la guanyadora ha estat la pastisseria Foix de Sarrià amb la figura d'un mico de xocolata.
Aquesta és la millor mona de Pasqua 2025
Aquest certamen ja s’ha convertit en una cita imprescindible per als amants de la pastisseria i la fleca, destacant el talent i la creativitat dels mestres pastissers i xocolaters de Catalunya. El jurat que ha escollit els triomfadors estava compost per reconeguts professionals del món de la xocolata, la pastisseria i el forn, com Daniel Jordà, Jordi Ortiz i Maria Cruz Barón, entre d'altres, així com periodistes gastronòmics com Carmen Cortés i Paula Molés. Els guanyadors han rebut un trofeu per al primer, segon i tercer lloc de cada categoria. A més, les mones guanyadores de xocolata estaran exhibides al vestíbul de Casa SEAT, escenari de l'esdeveniment d'aquest migdia, on podran ser admirades pels visitants els dies posteriors al concurs.
Passions, l'Origen del Pa
La fleca i pastisseria Passions compta amb més de 30 anys d'ofici. El seu equip d’artesans elaboren acuradament cadascun dels pans, la brioixeria i la pastisseria. “La nostra experiència té com a referents totes les experiències del Baix Penedès, els vells flequers dels quals hem après que el treball amb repòs i temps es converteix en productes d'alta qualitat, que transporten al sabor autèntic”, expliquen.

El resultat és la seva manera de fer de tots els seus productes, innovant i creant cada jornada des de les tendències de mercat i especialment dels gustos de tots els amics i clients. I prova d'això és aquest premi a escala nacional, alçant-se amb la millor mona de Pasqua tradicional de 2025. “Amb coneixement, dedicació i compromís elaborem una gamma variada de productes d'alta qualitat ajustant l'oferta a uns preus assequibles per fidelitzar els paladars que gaudeixen del nostre fer artesanal”, conclouen.
Pastisseria Foix
La pastisseria Foix de Sarrià és una de les més emblemàtiques de Barcelona, fundada pels pares del poeta J.V. Foix el març del 1886. “Tota amor és latent en l’altra amor”, diu el vers d’un poema de J. V. Foix. És el primer dels quatre versos que figuren a la placa que recorda el gran poeta català, a la façana del número 57 del carrer Major de Sarrià, la casa on va néixer. Una discreta placa que passa desapercebuda, no perquè no estigui a la vista, sinó perquè la mirada dels transeünts corre el risc de quedar-se atrapada entre els dolços, els confits i els pastissos que exhibeix, com una temptació, l’aparador de la planta baixa.

Els rètols no deixen cap dubte: Foix de Sarrià. 1886. A l’interior, un bust de J. V. Foix, rep serè i a distància (gairebé en un segon pla) els clients des de darrere el taulell, com un gest de complicitat amb un passat que molts ignoren: el d’un J. V. Foix que va ser pastisser sense ser-ho. El 19 de març de 1886 obria les portes aquesta pastisseria avalada pel prestigi d’un mestre confiter, Josep Foix Ribera, i per l’ofici de la seva dona, Paulina Mas Rubinat. Poc s’imaginava el matrimoni que el seu projecte compliria quasi 140 anys d’èxit i prestigi.