Pensar que és igual l'ordre, ja que al final tot es barreja a l'estómac era una cosa tan lògica que ara costa creure com d'equivocada que estava. I és que el fet que les amanides siguin sempre un primer plat i que la carn juntament amb hidrats es consideri un segon és una cosa que va més enllà dels gustos o dels temps de preparació en cuina. Igual com hi ha altres modes que poden jugar-nos dolentes passades com el gest de posar el pa a la taula al principi o de menjar un plat combinat amb una barreja que a priori sembla ser bona idea perquè inclou tots els aliments essencials, el fet de començar pel verd és una cosa que ajuda al nostre organisme.
L'ordre correcte
Els especialistes en nutrició el tenen clar i estableixen aquest ordre a l'hora d'enfrontar-nos a un menú o plat compost per diverses preparacions. En primer lloc, sempre s'han de prendre les verdures i hortalisses, siguin en amanides o cuinades. Això correspon a la idea que tenim al cap de començar amb un plat més lleuger com una amanida d'enciam o tomàquet, així com unes verdures saltades o bullides. El problema arriba quan es barregen amb altres productes com el pa. En segon posat trobem la proteïna. El pollastre, el peix, els ou o els llegums han d'anar darrere de les verdures. I, finalment, els hidrats de carboni complexos (arròs, quinoa, pasta, pa, patata o moniato).
"En començar a menjar pels aliments rics en fibra com els vegetals, continuar amb les proteïnes i deixar els carbohidrats complexos per al final dels menjars, aconseguirem que aquests carbohidrats tardin més temps a digerir-se i, per tant, que tard més temps en arribar a la sang i amb això, reduir l'índex glucèmic", resen els experts.
En parlar d'hidrats és comú sentir a parlar d'índex glucèmic. Però, què és això? Quan mengem un aliment, aquest té un impacte en la quantitat de glucosa (sucre) que aporta a la sang. Un aliment amb un alt índex glucèmic provoca un pic, ja que aquest sucre arriba a la sang molt ràpid. I, per controlar aquest pic, se segrega més insulina. En el cas contrari, és a dir, quan es consumeixi un aliment amb un índex glucèmic baix, aquest sucre no només arriba en menor quantitat, també més a poc a poc. Un aliment del primer tipus és el pa blanc, mentre que en el segon destaquen la majoria de les fruites.
L'índex glucèmic dels aliments és una cosa que controlen molt bé les persones diabètiques. Però no és l'única patologia que pot beneficiar-se de saber com funcionen alguns aliments i quins efectes tenen en la nostra salut. Segons els experts, la síndrome d'ovari poliquístic o l'acne sever també podrien notar els seus beneficis.